AFERA ZA AFEROM

Horvat u tajnosti preuzima i Varteks?

05.11.2009 u 16:07

Bionic
Reading

Je li Milan Horvat, pritvoreni direktor Fima Alfe i predsjednik NO Varteksa, povezan s tajnovitim društvom Sibelin iz Ženeve, jedan od najvećih dioničara Varteksa?

Ovo pitanje, kao i cjelokupna vlasnička struktura varaždinske tekstilne kompanije, nametnulo se otkada je u lipnju ove godine spomenuto švicarsko društvo, zastupano po ovlaštenoj osobi Adi Malevezu iz Belgije, steklo vlasnički udio od 7,8092 posto u temeljnom kapitalu Varteksa, čime je svoj udio povećalo na gotovo devet posto.

O promjeni vlasništva nad desetak posto Varteksovih dionica, koje je do tada držao hedge fond QVT Financial LP iz New Yorka, Zagrebačku burzu je izvijestio Zoran Koščec, koji se od tada nije nikada izjašnjavao o novom, tajnom suvlasniku. Trgovačkog društva Sibelina naime nema ni u jednom švicarskom trgovačkom registru, što upućuje na zaključak da se radi o fiducijarnom, odnosno posredničkom društvu, koje se može osnovati samo radi kupnje dionica drugog poduzeća.

Da je Sibelina vjerojatno osnovan samo radi kupnje dionica Varteksa, ukazuje i činjenica da na ovogodišnju skupštinu Varteksa, koja je održana 22 srpnja, nije došao nitko iz Švicarske ili ovlaštenik švicarskog društva. Tako je izabrano gotovo isto vodstvo Varteksa koje, uz Upravu, čini i Nadzorni odbor u kojem su predsjednik Milan Horvat, zamjenik Stjepan Igrec te članovi Boris Santo, Krešimir Dragić, Neven Maruševec, Artur Gedike i Ivanka Ježuvita. Ukratko, malo toga se promijenilo.

S obzirom na značajniju promjenu strukture vlasništva Varteksa, čijih je čak četvrtina dionica danas trezorskih, a zatim slijedi Validus s gotovo 14 posto te nepoznati suvlasnik danas skriven iza skrbničkog računa RBA; očekivala se i veća promjena sastava NO. Međutim, tu se ništa nije dogodilo, izuzme li se ulazak Nevena Maruševca. Budući da se radi o još jednom Varaždincu, kojih je većina u NO Varteksa, moglo se zaključiti da su iza Sibelina zapravo domaći ulagači koji drže Varteks.

To uvjerenje još više se učvrstilo nakon što je pod lupu stavljene transakcije dionicama Podravke gdje je jednu od ključnih uloga ima Fima i Horvat preko svog društva u inozemstvu. Naime, još prije otvaranja istrage s mjesta predsjednika NO Podravka smijenjen je Marinac, a sada se najavljuje i smjena ostalih članova koji su u pritvoru.

Istovremeno, iako je također u pritvoru, Milan Horvat i dalje je predsjednik NO Varteksa, čije poslovanje ni izdaleka nije tako dobro kao koprivničke kompanije, štoviše - ima ozbiljne probleme. Na nemale probleme u Varteksu ukazuje i nedavna blokada i obustava proizvodnje. Ustinu, tko bi u takvim okolnostima mogao i dalje opstati na čelnoj poziciji NO Varteksa ako u najmanju ruku nije vrlo čvrsto povezan s poznatim i nepoznatim vlasnicima, odnosno ako i sam nije jedan od njih?

Za komentar smo se obratili i Validusu, iz kojeg nam je poručeno sljedeće: 'Validus d.d. je društvo čija je primarna djelatnost upravljanje drugim društvima, dakle pojednostavljeno rečeno, investitor koji s tog osnova ima i određene postotke vlasništva u drugim društvima. U svom portfelju tako ima i 16 posto dionica Varteksa.

Ocjenjujući Varteks kao iznimno kvalitetnu hrvatsku kompaniju, kao dioničar te tvrtke možemo reći da smo u potpunosti zadovoljni njegovim poslovanjem, a naravno uzimajući u obzir aktualnu gospodarsku situaciju, ali i onu u tekstilnoj industriji. Varteks je kompanija koja je kroz više od 91 godinu stalno bila izložena novim poslovnim izazovima, a time i problemima te vjerujemo da će stoga i ovaj puta ciljanom i mjerljivom poslovnom politikom kvalitetno riješiti postojeće poteškoće.

Validus trenutačno nema predstavnika u Nadzornom odboru Varteksa, no kao i svi dioničari u narednom periodu uvjereni smo da ćemo, temeljem stalnog proaktivnog rada upravnih organa društva, dobiti sve potrebne informacije vezano uz rad Nadzornog odbora i Skupštine kao i informacije vezane uz konkretne daljnje korake i strategiju ovog društva.'