summit 16+1

Horvat: Kineska poslovna strategija komplementarna hrvatskim interesima

12.04.2019 u 13:06

Bionic
Reading

Hrvatski ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta RH Darko Horvat rekao je u petak da je kineska poslovna strategija komplementarna hrvatskim interesima te da je summit 16+1 povijesno važan za jačanje gospodarskih odnosa Hrvatske i Kine.

Hrvatsko ministarstvo zdravstva, HŽ Infrastruktura, zagrebački građevinski fakultet i još tri hrvatske tvrtke potpisale su u petak u Dubrovniku sporazume o suradnji s kineskim poslovnim partnerima, među kojima su i projekti gradnje stadiona na Kantridi i razvoja željezničke pruge Zagreb-Rijeka.

"Naglasak hrvatske gospodarske politike je na poticanju inovativnosti i ulaganja za podizanje konkurentnost. Želimo kroz specijalizaciju i transformaciju hrvatskog gospodarstva i strukturne promjene u industriji izgraditi inovativno i konkurentno gospodarstvo koje raste stabilnim stopama, na održiv način“, rekao je Horvat.

Dodao je kako je ohrabrujuće što je kineska gospodarska strategija prema srednjoj i istočnoj Europi komplementarna gospodarskim interesima članica inicijative "Kina +16", a tako i hrvatskim interesima.

"Osim infrastrukturnih projekata, dobru perspektivu najavljuju projekti u energetskom sektoru te ulaganja u turizmu, automobilskoj i elektroindustriji te brojni manji, ali ne manje značajni projekti. Nova ulaganja su ključ tih aktivnosti", izjavio je Horvat.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković predstavio je na plenarnoj sjednici 9. poslovnog foruma 16+1 hrvatske razvojne projekte, ali i postignuća koja su plod hrvatsko-kineske suradnje.

"Za Hrvatsku je suradnja s Kinom iznimno važna. Riječ je o vodećem svjetskom gospodarstvu. S Kinom Hrvatska ima tradicionalno dobre političke odnose, a gospodarski se sve više intenziviraju“, rekao je Butković.

Napomenuo je kako se dosadašnja suradnja uglavnom odnosi na međusobni interes u prometnoj infrastrukturi pa Hrvatska izniman naglasak stavlja na povezivanje pomorskih luka Ploče, Zadar i Rijeka.

"Većina se svjetske trgovine obavlja morskim putem, a na stanje uvozno-izvozne bilance Hrvatske znatno utječe pomorska djelatnost. Kina drži vodeću ulogu u svjetskom pomorskom prometu, ali premda je Hrvatska mala zemlja na karti svijeta, zanimljivom čini njen geografski položaj. Upravo je taj geostrateški položaj naša ključna prednost pred ostalim europskim zemljama, što je prepoznala i kineska strana“, rekao je Butković.

Poslovni forum kao trenutak istine

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović istaknuo je kako je, nakon niza godina pripreme, vrijeme da se sva suradnja, planovi i mogućnosti u području poduzetništva konačno dignu na višu razinu te se pokrenu i ostvare.

"HGK godišnje primi preko dvadeset delegacija iz Kine, a kroz naš ured u Šangaju često povezujemo hrvatske tvrtke s kineskim partnerima. Forum je pravi trenutak za konkretne aktivnosti i još konkretnije rezultate. Pojačajmo aktivnosti prema kineskim partnerima, ali i povežimo tvrtke šesnaest gospodarstava za nastup na trećim tržištima“, rekao je Burilović.

  • +15
Plenarna sjednica 8. sastanka predsjednika vlada zemalja srednje i istočne Europe i Kine Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj

Na plenarnoj sjednici poslovnog foruma sudjelovali su i članica Izvršnog odbora i načelnica za Europu i Euroaziju Svjetskog ekonomskog foruma Martina Larkin, direktor Ureda za razvoj trgovine Ministarstva trgovine NR Kine Wu Zhengping te zamjenik gradonačelnika Ningboa Li Guanding.

Poslovni forum otvorila su dvojica premijera Andrej Plenković i Li Keqiang, a nazoči mu rekordnih tisuću gospodarstvenika iz 17 država, 130 velikih tvrtki i više od 360 malih i srednjih poduzeća te preko stotinu sudionika iz financijskog sektora, agencija i start-upova.

Sedam ugovora

Hrvatsko ministarstvo zdravstva, HŽ Infrastruktura, zagrebački građevinski fakultet i još tri hrvatske tvrtke potpisale su u ranije petak sporazume o suradnji s kineskim poslovnim partnerima, među kojima su i projekti gradnje stadiona na Kantridi i razvoja željezničke pruge Zagreb-Rijeka. 

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat siguran je da će se danas potpisani sporazumi pretočiti u konkretne ugovore.

Kina je spremna ulagati u Hrvatsku i tako ući u srednju i istočnu Europu, naglasio je Horvat.

Kineska tvrtka Top International Engineering Corporation (TIEC) potpisala je danas s hrvatskim partnerima dva ugovora: s tvrtkom Stadion Kantrida o suradnji na projektu izgradnje novog nogometnog stadiona u Rijeci s pratećim sadržajima, hotelom i biznis centrom, te sa tvrtkom Eco Consult o suradnji na projektima korištenja obnovljivih izvora energije s ciljem smanjenja emisije štetnih plinova.

"Za godinu dana bi trebali potpisati i konkretan ugovor o realizaciji projekta izgradnje nogometnog stadiona prema UEFA-inim standardima, hotela i poslovnog centra u Rijeci, a suradnja se možda proširi i na izgradnju marine“, izjavio je generalni direktor tvrtke Stadion Kantrida Luka Ivančić.

TIEC će, pak, pomoći Eco Consultu u implementaciji tehnologija čiste energije na kineskom tržištu, osobito u procesnim industrijama, velikim potrošačima energije koji u velikoj mjeri ispuštaju stakleničke plinove u atmosferu, rekao je direktor Eco Consulta Goran Pavlović.

HŽ Infrastruktura je s partnerima China Railway Eryuan Engineering Group Corporation i China Road and Bridge Corporation uspostavila suradnju u području prometa, točnije na projektu željezničke pruge Rijeka-Zagreb te mediteranskog koridora.    

Tvrtka Metamorfoza je s kineskom tvrtkom Shangai Everglow Management Partners dogovorila otvaranje dosad najvećeg Muzeja iluzija krajem lipnja u Šangaju.

"Nastavljamo širenje i započinjemo suradnju na kineskom tržištu otvaranjem Muzeja iluzija u Šangaju, a to je ujedno i odličan način da se obilježi otvaranje godine kulture i turizma Hrvatske i Kine", istaknula je Antonija Prstačić iz tvrtke Metamorfoza.

Građevinski fakultet u Zagrebu i China Road and Bridge Corporation potpisali su memorandum o razumijevanju za mobilnost studenata i razmjenu znanja.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović jako je zadovoljan skupom. 

"Ovaj skup bit će prekretnica u gospodarskim odnosima Hrvatske i Kine. Hrvatske privatne tvrtke kroz direktne razgovore dogovaraju konkretne stvari. Koristimo prednost 'domaćeg terena'. Dobro je i da su javni strateški projekti napravili korak naprijed", istaknuo je Burilović.

Ministarstvo zdravstva potpisalo je pismo namjere s kineskom farmaceutskom tvrtkom Sinopharm o suradnji u znanosti, zdravstvenom turizmu, liječenju, financijskim potporama te dolasku kineskih pacijenata u Hrvatsku.

"Ovim je stvoren temelj za konkretne pregovore o projektima. Od specijalizacija i upućivanja pacijenata do ulaganja u zdravstveni turizam", rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić, dodavši kako moguć i dolazak kineskih liječnika u Hrvatsku.