'nema potrebe za ostavkama'

Horvat: Građani Banovine mogu biti sigurni da će novi objekti biti protupotresni

18.12.2021 u 19:39

Bionic
Reading

Građani Banovine mogu biti sigurni da će novi objekti biti protupotresni i energetski vrlo učinkoviti, izjavio je u subotu u Prelogu ministar graditeljstva Darko Horvat komentirajući najavljeno povlačenje dekana Arhitektonskog fakulteta Bojana Baletića iz Savjeta za obnovu

Kako je za Hinu kazao ministar Horvat, tvrdnja Baletića da Savjet za obnovu nije sudjelovao u izradi prijedloga rješenja tipskih projekata je istinita prvenstveno zato što je riječ o savjetodavnom, a ne operativnom tijelu. Istaknuo je da su Arhitektonski i Građevinski fakultet u proteklih godinu dana napravili vrlo kvalitetne stručne podloge iz kojih će se odabrati tipski projekti koji će ponovno biti predstavljeni na sjednici stručnog Savjeta.

„Očito da sam središnji državni ured u procesu ugovaranja same projektne dokumentacije treba u natječajne uvjete pisati potrebu za određenim timskim radom, odnosno ne angažmanom jedne projektantske kuće koja će uobličiti određena projektna rješenja ili prijedloge u konkretni projekt”, kazao je ministar.

Dodao je kako se u tom pogledu slaže s prijedlogom dekana Arhitektonskog fakulteta koji tvrdi da bi se do najboljih i najpoželjnijih prijedloga trebalo dolaziti na drugačiji način.

Naglasivši kako je siguran da će na novoj sjednici Savjeta za obnovu biti prisutan i Baletić, ministar Horvat je poručio da nema potrebe za bilo kakvim ostavkama.

„Od prvoga dana sam prihvatio i siguran sam u to da Hrvatska ima kvalitetnu akademsku zajednicu koja nam može uvelike pomoći, kao što nam je bila podrška u izradi zakonodavnog okvira, i u pronalasku kvalitetnih rješenja ovih tipskih projekata”, kazao je Horvat. Dodao je da nakon što se podnese zahtjev za izdavanje rješenja o tipskom projektu, stručne službe Ministarstva rade analizu projektne dokumentacije te, ako ima nekih nedostataka kao dosada, traže ispravak ili dopunu rješenja.

Zaključio je da građani Banovine mogu biti sigurni da će novi objekti biti protupotresno vrlo stabilni i energetski vrlo učinkoviti i imati povjerenja da će svi projekti, kao i dosada biti iznjedreni iz struke, a njihova rješenja neće definirati politika.