NOVIH PET GODINA

Horst Koehler ostaje njemački predsjednik

23.05.2009 u 15:51

Bionic
Reading

Bivši predsjednik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i dosadašnji njemački predsjednik Horst Koehler, u subotu je ponovno izabran za predsjednika države u predstojećem petogodišnjem mandatu, prenijeli su mediji

Koehler (66), kojega podupiru Kršćansko-demokratska unija kancelarke Angele Merkel i njihovi konzervativni saveznici, u ključnom je testu stranačke discipline prije rujanskih parlamentarnih izbora dobio apsolutnu većinu u prvome krugu glasovanja sa 613 glasova, od prisutnih 1.223 zastupnika.

Savezna skupština u ovome sazivu ima 1.224 zastupnika, tako da je 613 glasova bila nužna većina da bi izbore osvojio već u prvom krugu.

U skladu s Ustavom iz 1949. Njemačka bira predsjednika u Saveznoj skupštini, ustavnom tijelu koje čine zastupnici Bundestaga, donjeg doma parlamenta, i predstavnici njemačkih saveznih zemalja, koja se sastaje jedanput u pet godina, zbog izbora predsjednika. Pola Skupštine čini 620 članova parlamenta, a pola izaslanici iz 16 saveznih zemalja.

Koehlerova protukandidatkinja je kao i prije pet godina bila Gesine Schwan, političarka iz Socijaldemokratske stranke i predsjednica Europskog sveučilišta Viadrina u Frankfurtu na Odri.