LUKSUZNI HOTEL

Honeckerova vikendica prodana za 3,4 milijuna eura

22.11.2011 u 13:25

Bionic
Reading

Vikendica u kojoj je Erich Honecker, dugogodišnji komunistički čelnik nekadašnje Istočne Njemačke, boravio kada bi išao u lov, u ponedjeljak je za 3,4 milijuna eura prodana nizozemskom hotelijerskom lancu Van Der Valku, doznaje se od suda koji je organizirao dražbu

'Procijenjena vrijednost kuće od 3,7 milijuna gotovo je dostignuta. Dakle, to je dobra cijena', rekao je Matthias Brandt, glasnogovornik suda u Warenu, na istoku Njemačke.

Honeckerova vikendica, luksuzna kuća sa slamnatim krovom, sagrađena na posjedu od 14 hektara usred šume u Nossentiner Huetteu, na području Mecklenburških jezera, oko 160 km sjeverno od Berlina, bila je zatvorena za javnost do pada Berlinskog zida 1989.

U njoj je istočnonjemački čelnik primao kolege iz 'bratskih' zemalja, poput Rumunja Nicolaea Ceausescua i vođe Sovjetskog Saveza Leonida Brežnjeva

Iznos od prodaje na dražbi podijelit će vjerovnici kojima je prethodni vlasnik ostao dužan, rekao je glasnogovornik.

Hoteli Van Der Valk, čija koncesija na upravljanje vikendicom istječe, službeno su postali vlasnici i planiraju uključiti je u svoju turističku ponudu kao kulturni spomenik.

Posjed, koji je u početku bio vrlo skroman, dao je temeljito obnoviti ravnatelj tajne policije (STASI) Erich Mielke koji je Honeckera za njegov 70. rođendan htio obradovati vikendicom sa saunom i terasom s pogledom na jezero.

Erich Honecker
je morao pod pritiskom uličnih prosvjeda podnijeti ostavku nepunih mjesec dana prije pada Zida 9. studenog 1989.

Umro je u Čileu 1994, u 81. godini.