NOVA SREBRENICA

Homs je pao!

02.03.2012 u 13:15

Bionic
Reading

Vijest dana je svakako pad glavnog uporišta pobune u Siriji, jer od jutra trupe Bašara al-Asada, nakon 26 dana silovitih borbi, ponovno kontroliraju Homs. Jučer su vođe Slobodne sirijske vojske kazali, preko ureda Nacionalnog sirijskog kongresa u Parizu, da ostaju bez oružja i da su bili primorani na taktički uzmak jer bi nastavak borbi s prejakim sirijskim regularnim snagama doveo do genocida kakav se dogodio u Bosni i Hercegovini i Vukovaru

Pobunjenici su se povukli iz dijelova Homsa koji su kontrolirali mjesecima, a sirijska vojska, javljaju agencije i sirijska državna televizija, patrolira ulicama najpogođenijeg kvarta toga grada, Baba Amr, u kojem je prema nekim procjenama ostalo svega 4.000 od predratnih 100.000 stanovnika.

Dok ovo pišemo, terenske jedinice Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca priskaču u pomoć civilima i izvlače ranjene i mrtve iz ratne zone

Državni mediji naglašavaju da je opozicija 'slomljena' i da je 'otpor terorista konačno i definitivno ugušen'. Ali Burhan Ghalioun, šef Nacionalnog sirijskog kongresa, iz Pariza poručuje da se upravo događa pregrupiranje snaga, da se trudi nabaviti što je moguće više oružja za nastavak borbe, ali da Kongresu nije u interesu izazvati građanski rat. Nije pojasnio kako postići ta dva cilja, naizgled proturječna.

Zapravo, Ghalioun i njegov Kongres nemaju prevelik utjecaj na događanja na terenu pa se čini kako isparcelirana i posvađena oporba ide na ruku planovima Bašara al-Asada da ju zdrobi i potjera preko granice, pa, ako treba, i pobije.

UN: Zaustavite odmazdu!

Visoko povjerenstvo UN-a za ljudska prava pozvalo je u petak sirijske vlasti da ne provode odmazdu u četvrti Baba Arm u Homsu, navodeći da su primili nepotvrđene informacije o 17 pogubljenja.

Visoko povjerenstvo primilo je 'zabrinjavajuće informacije glede okruga Baba Arm u Homsu', uporišta pobune koje je u četvrtak ponovno zauzela sirijska vojska, izjavio je glasnogovornik Rupert Colville. Objasnio je da je UN-ova organizacija primila izvješća o 17 smaknuća do kojih je došlo u četvrtak u toj četvrti u Homsu.

'Nismo u poziciji potvrditi te informacije', naglasio je Colville. Podsjetio je Damask na 'odgovornost' glede međunarodnog prava u području ljudskih prava, pozivajući vlasti da ne provode 'odmazde, mučenja, proizvoljna privođenja' (H).

Na terenu, naime, postoje, kako smo već pisali, i borci islamističkih frakcija koji imaju za cilj stvaranje teokratskog vladajućeg režima pa se iz toga razloga tumači stanovita rezerviranost američke administracije prema pobuni i ne baš osobito oštre opomene Bašaru al-Asadu tijekom najkrvavijih dana borbe, kada je tenkovima i artiljerijom tukao po civilnim ciljevima Homsa, ubivši čak i strane novinare u 'sigurnoj kući'.

Međutim, volja koja je izražena od strane više zemlja Zaljeva, predvođene Saudijskom Arabijom, da će opskrbljivati pobunjenike i hraniti sukobe između većinske sunitske grupe i manjinske, vladajući šijitske i alaujitske frakcije, predviđa da će se konflikt nastaviti

Vijesti o pravom stanju u Homsu i o stvarnom položaju pobunjenika (agencije kažu da su se povukli 15 km izvan grada) nisu sigurne. Nema telefonskih veza, ni struje, ni vode. Hladno je i nema hrane. Neki novinari koji pamte rat u Bosni i Hercegovini kažu da je Bab Amr nalik na Dobrinju, sarajevsko naselje do zračne luke koje je bilo okruženo unutar okružena grada. Bušili su se zidovi kako bi se prolazilo od stana do stana, a da se izađe na ulicu gdje su vrebali opasni Al-Asadovi snajperisti. Mrtvi su se sahranjivali u dvorišta ili spremali u podrume. Neki aktivisti svjedoče da su regularne jedinice klale zarobljene pobunjenike.

Uzimajući u obzir kako se vojska ponašala prema civilima tijekom posljednjega mjeseca, strahuje se od žestoke osvete snaga Bašara al-Asada nad preostalim civilima. Vijeće za ljudska prava UN-a ponovno osuđuje režim Damaska, a Rusija, Kina i Kuba bojkotirale su rezoluciju.

Glasnogovornik Međunarodnog komiteta Crvenoga križa u Ženevi, Hicham Hassan, kaže da aktivisti te organizacije tek uspostavljaju prve kontakte s preživjelima i da im nose vodu, hranu i lijekove Dobiveno je i zeleno svjetlo za prve evakuacije civila

Bivši glavni tajnik UN-a, Kofi Annan, najavljuje skori dolazak u Siriju kao 'posrednik u konfliktu' u ime UN-a i Arapske lige, no prvo putuje u Kairo kako bi se sastao s čelnicima Lige koji rezolutno traže odlazak Bašara al-Asada.

Tragična sudbina Homsa