PONIŽAVANJE U ČEŠKOJ

Homoseksualne osobe moraju to dokazati

09.12.2010 u 19:56

Bionic
Reading

Vjerovali ili ne, homoseksualne muške osobe koje traže azil u Češkoj zbog progona temeljem spolne orijentacije moraju dokazati vlastitu homoseksualnost, javlja njemačka televizijska mreža ARD

Test je izazvao oštre kritike od Europske agencije za temeljna ljudska prava jer se u Češkoj homoseksualce tjera da gledaju heteroseksualni pornografski film: da bi dokazali da su homoseksualni, ne smiju pokazivati znakove uzbuđenja!

Martin Rozumek, iz češke organizacije za zbrinjavanje izbjeglica - OPU, kaže da imaju dokaze da se test provodi i nad osobama koje, kao one koje bježe iz Irana, gdje se homoseksualnost oštro kažnjava, posjeduju o tome dokumentaciju.
Spomenuta agencija sa sjedištem u Beču tvrdi da je metoda koju primjenjuje Češka skandalozna jer 'ništa ne dokazuje', ali 'duboko vrijeđa intimnost osobe'.

Predstavnik češkog ministarstva unutarnjih poslova Tomas Haismann, inače odgovoran za pitanja azila i migracije, ljutito odgovara da se test izvršio svega desetak puta posljednjih tri godine i da se s time prestalo nakon protestiranja od strane UN-a. Ipak, udruge za homoseksualne osobe u Češkoj tvrde da to nije tako.

Skandal je procurio jer je azilant iz Irana nedavno pobjegao iz Češke u Njemačku i ondje zatražio pravnu pomoć jer nije želio pristati na test za koji češka policija kaže da se više ne provodi.