137 PRIVEDENIH, 6 OZLIJEĐENIH

Homofobni divljaci nasiljem prekinuli prvi Split Pride

12.06.2011 u 13:28

Bionic
Reading

Centrom Splita marširalo je nekoliko stotina sudionika prvog dalmatinskog Gay Pridea među kojima su i poznata imena intelektualaca. Split je nadgledalo oko 500 policajaca pa čak i policijski helikopter, ali nasilje je ipak prevladalo. 137 osoba je privedena, a više osoba (među kojima četvero novinara) je ozlijeđeno - i to su glavni razlozi zbog čega je prvi splitski Gay Pride otkazan!

Policijaje u potpunosti evakuirala splitsku rivu od prosvjednika i pripadnika Gay Pridea.

Prema posljednjim podacima iz policije uhićeno je 137 osoba, a šestero je ozlijeđeno.

16:04 Nakon što je policija potpuno ispraznila splitsku rivu, ipak je održano nekoliko kraćih govora. Organizatori su imali poprilične primjedbe na policiju koja nije uspjela osigurati Pride. Dok čekaju evakuaciju s rive, zabavljaju se pjesmom. Koordinatorica Kontre Sanja Juras rekla je: 'Ovo je bio prvi, ali sigurno ne i posljednji splitski Pride!'

15:30
Policija evakuira najprije prosvjednike i promatrače, dok sudionici Gay Pridea stoje u osiguranom području. Program neuspjelog prvog splitskog Gay Pridea konačno je i službeno otkazan.

15:20
Prema informacijama iz policije zasad je oko 70 osoba privedeno, a broj ozlijeđenih još se ne zna. Program na rivi još nije počeo, a broj promatrača i anti-gay prosvjednika se polako smanjuje.



15:13 Jednog prosvjednika su policajci pokušali staviti u 'maricu', ali se anti-gay prosvjednik uporno opirao. Policija u tome nije imala milosti pa su na nasilje odgovorili nasiljem: Naime, jedan je policajac prosvjednika koji se opirao privođenju, udario šakom u glavu nakon čega mu je lice bilo potpuno krvavo!

Neki od organizatora tražili su evakuaciju zbog nepodnošljivih nereda i nasilja.

14:59
Turisti plješću povorci Gay Prideai uzvikuju: 'Gay is O.K.!'

14:53
Kroz kanonadu boca, topovskih udara i kamenja, povorka je došla na rivu gdje se odvija program Gay Pridea. Ograđeni su dvostrukom željeznom ogradom i okruženi stotinama policajaca. Više osoba je ozlijeđeno u nasilju od strane protivnika Gay Pridea među kojima i četvero novinara, odnosno - fotoreporter i novinar te snimatelj televizije RTL.

14:45
Na povorku leti kamenje i 'topovski udari'.

Bačen suzavac na povorku!

14:40 Povorka se kreće 'očišćenom' Marmontovom ulicom dok na rivi čeka nekoliko tisuća ljudi. Mnoštvo šalje poruke mržnje vičući: 'Ubij, ubij pedera!'

14:34 Iz jednog kafića na povorku je doletjela pepeljara!
Nakon kratkog komešanja, policija je vrlo brzo smirila situaciju te se povorka nastavila kretati dalje prema rivi. Povorka je vrlo glasna, kao i neki promatrači koji viču: 'Ubi, ubi pedera!'

14:30
Povorka je krenula s Đardina ulicom Kralja Tomislava. Maršira najmanje 250 sudionika Gay pridea, a skupilo se i oko 500 pripadnika policije. Prolazeći kraj kafića Semafor, povorka je dobila značajan pljesak.

14:25
Priprema se početak povorke. Dižu se transprenti, zastave i kartonski Kerum, Severina i Thompson u prirodnim veličinama.

14:15
Na Đardinu je i kompletan vrh splitske policije, pa i nacelnik Ivica Tolušić, i to u majici nježnih boja. Na rivi, gdje bi povorka trebala završiti, već se okupilo nekoliko tisuća građana.

14:02 Policija je privela 50-tak osoba,
mahom zato što nisu imali osobne dokumente. Neslužbeno doznajemo da je zasad oduzeto nekoliko baklji i tzv. fantomki - maskirnih kapa. U Gay povorku stigli su i gosti iz Srbije i Crne Gore. Čeka se početak parade.



13:49 Stigao je pun autobus, oko pedesetak novih sudionika parade. Pojedini promatrači ih vrijeđaju i dovikuju:'Stoko! Je*** vam majku srpsku i muslimansku! Jesi ružna!'

13:40
Situaciju iz zraka kontrolira policijski helikopter u niskom letu. Na Gay Pride su stigli i splitski novinari i književnici: Zlatko Gall, Jurica Pavičić, Ante Tomić i Damir Pilić.

13:33
Nakon što je prostor oko Đardina temeljito očišćen od znatiželjnika, pristigla je prva skupina od 30-tak sudionika povorke s transparentima i zastavama u duginim bojama. Među njima je i ugledni sveučilišni profesor Nikola Visković

13:10
Splitska policija je kod četvorice, najvjerojatnije maloljetnih mladića, pronašli krastavce, rajčice i gas masku. Nisu privedeni, ali su im stvari oduzete. Policija je počela s čišćenjem polupraznog Đardina, promatrači su udaljeni.

12:53 Gradonačelnik Željko Kerum, koji je odbio poziv na sudjelovanje u paradi, sjedi na Rivi, u kafiću svoje supruge Fani Horvat.

12:30 - Đardin - početna točka parade - ograđen je i pod nadzorom, kao i cijela ruta preko Marmontove ulice i Rive. Nekoliko tisuća turista s čuđenjem promatraju cijelu situaciju. Sat vremena prije početka Gay Pridea, sve je mirno.

Splitska policija je najavila će povorku Split Pridea na ruti od Đardina do Prokurativa osiguravati najmanje 400 policajaca, dvostruko više od predviđenog broja sudionika povorke, a na ispomoć kolegama doći će i interventne jedinice iz nekoliko drugih policijskih uprava. Cijeli događaj bit će sniman brojnim kamerama, a u užem središtu grada moguća je i zabrana korištenja staklenih čaša.

Pozivi Splićana na bojkot Gay Pridea

Načelnik Sektora policije PU splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić najavio je da će snage reda 'upravljati pješačkom zonom u centru grada', pa je moguće i ograničavanje kretanja Rivom, no tolerirat će se i eventualni 'protuprosvjed' ako ne bude nasilan.

'Svako okupljanje koje ne utječe na sigurnost skupa i ne šalje nasilne i netrpeljive poruke neće biti tretirane kao nasilan događaj. No ako se bilo što slično dogodi, budite sigurni da ćemo reagirati, najprije upozorenjem, a onda i privođenjem izgrednika. Sve ćemo napraviti da spriječimo nerede', najavio je Marendić.

Kako je splitska gay parada ocijenjena kao skup vrlo visokog rizika, u razgovorima s vlasnicima nekih kafića u gradu policija je čak preporučila i njihovo privremeno zatvaranje.

Zbog interesa i potrebe LGBT zajednice u Splitu, Iskorak, Kontra i Domine odlučili su organizirati prvi splitski Pride kao i niz popratnih aktivnosti usmjerenih na osnaživanje zajednice, kao i na informiranje šire javnosti o LGBT pravima.

Tema ovogodišnjeg splitskog Pridea je pravo na zaštitu obiteljskog života istospolnih parova.