POLITIČKA INTERVENCIJA

Holy od šefa HŽ-a tražila da sačuva radno mjesto žene SDP-ovca

06.06.2012 u 23:25

Bionic
Reading

Nervoza zbog neizvjesnosti tko će u javnim poduzećima dobiti otkaz, a tko ne, dignuta je na visoku stranačku razinu. SDP-ova ministrica Mirela Holy, za sada kao izoliran slučaj, odlučila je od otkaza u HŽ-u spasiti jednu tajnicu, javlja HRT, donoseći pismenu zamolbu u kojoj Holy već u prvoj rečenici naglašava da ju je kontaktirao kolega Goran Mazija, člana Savjeta za zaštitu okoliša SDPH, čija žena radi kao poslovna tajnica u uredu predsjednika Uprave HŽ Holdinga

Doduše, predsjednik Uprave HŽ Holdinga Rene Valčić njezinu molbu nije prihvatio. Od samog sadržaja poruke više ga zabrinjava što je privatna email poruka izašla u javnost, navodi HRT
'Gospođa Heidi ima položen državni ispit, govori i piše na njemačkom i engleskom jeziku, a na sadašnje radno mjesta došla je putem natječaja', piše Holy. Potom Valčiću objašnjava da mu se obraća 'jer je Heidi stekla dojam da ju se pogrešno veže uz Rogožarovo političko imenovanje te se boji da ćete zbog toga s njom raskinuti ugovor o radu'.

Holy na kraju moli Valčića da razmotri 'mogućnost zadržavanja gospođe Heidi u HŽ-u na nekom drugom radnom mjestu'.

Sama ministrica Holy u večerašnjem je Otvorenom rekla kako nije u pitanju politička intervencija, već se radi o preporuci za humani odnos prema jednoj od djelatnica HŽ-a.

'Nisam tražila da se nekoga zaposli, niti da mu se osigura viša pozicija, gospođa je posao dobila za vlade HDZ-a temeljem natječaja, a znate kako se priča o političkim imenovanjima. Samo sam upozorila da se gospođu politički ne šikanira', objasnila je Holy.

Je li u pitanju samo preporuka ili politička intervencija? Svoje su mišljenje u Dnevniku 3 iznijeli predstavnici oporbe - Tomislav Karamarko (HDZ), Dragutin Lesar (Hrvatski laburisti) i Zoran Vinković (HDSSB).

Novi predsjednik HDZ-a istaknuo je da ovakva reakcija nije primjerena jednoj ministrici u vladi RH, dok je čelnik laburista premijeru Milanoviću preporučio da SDP očisti od političkog nepotizma. Vinković ističe da u pitanju nije humanost već postupanje po političkoj podobnosti.

U trećem Dnevniku cijeli slučaj su komentirali novinarka tjednika Forum Jasmina Popović i Antun Zorislav Petrović iz Transparency Internationala. Dok Popović ističe da bi ministrica Holy trebala razmisliti hoće li podnijeti ostavku, Petrović smatra da je to unutarnja stvar vlade.