EKO UDRUGE O SMJENI U VLADI

Holy je odstrijeljena, njezin nasljednik pred ispitom života

12.06.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Novi ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović od Mirele Holy, o čijoj će se smjeni još podosta pričati, dobio je u ruke vrući krumpir. Eko udruge pred njega stavljaju niz testova po kojima će se vidjeti hoće li nastaviti stopama bivše ministrice ili će pak ići na ruku investitorima čiji su projekti u sukobu s politikom zaštite okoliša

'Njegov prvi test je HE Ombla, prema tome kako će se postaviti prema tom problemu će biti vidljivo hoće li štititi okoliš ili opravdavati štetne investicije', rekao je za tportal novi predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić. Situacija s ovim projektom je, kaže, jasna. Troje stručnjaka je za odbacivanje studije o utjecaju na okoliš, a jedan je za. Ivčić kaže kako je na Vladi da donese političku odluku, a ministar će morati zahtijevati odbacivanje tog projekta.

Vjeran Piršić, predsjednik Udruge Eko Kvarnerdodaje kako je riječ o 13 godina staroj studiji te kako je jedinu pozitivnu ocjenu utjecaja na okoliš dao stručnjak koji je radio i baznu studiju, stoga je automatski u sukobu interesa. 'Ombla je sigurnosni problem jer u slučaju potresa to će biti multiplikator, benigni potres bio bi katastrofalan za to područje.' Osim toga, Piršić smatra kako je riječ o preskupom projektu.


Drugi test novog ministra je Plomin 3. 'Za dva tjedna bit će sastanak povjerenstva koje odlučuje o studiji te nakon toga Ministarstvo donosi rješenje. Termoelektrana nije u skladu s prostornim planom Istarske županije', pojašnjava Ivčić. Dodaje kako bi bilo logično da ministar koji poštuje zakone i prostorne planove tu studiju odbaci. Slična je situacija i s projektom izgradnje golf igrališta na Srđu iznad Dubrovnika koji također, kaže predsjednik Zelene akcije, nije u skladu s aktualnim prostornim planom.

Ističe da problem nisu investicije, koje je Zmajlović u Jastrebarskom znao privući, već ustupci u zaštiti okoliša kako bi se išlo na ruku investitorima. Hoće li biti u kontinuitetu s Holy, pokazat će i tri nova zakona vezana za zaštitu okoliša i gospodarenje otpadom koji su pred donošenjem.

'Smjena Holy je organizirani odstrel'

Ministrica zaštite okoliša i prirode na odlasku Mirela Holy predala je danas DORH-u kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog povrede ustavnog prava na privatnu korespondenciju. Sumnja da je u objavu prepiske između nje i šefa Uprave HŽ-a Renea Valčića bila umiješana glasnogovornica Radimira Čačića - Ankica Mamić. Piršić kaže kako ima još puno indikacija da je iza svega HNS.

'Svi ovi elementi, a tu je i problem PET ambalaže, pokazuju da je smjena ministrice bila dobro organizirani odstrel', kaže Piršić, koji je nakon smjene Holy napravio i Facebook grupu za podršku bivšoj ministrici.

Zbog činjenice da je pismo koje je Holy poslala prije tri mjeseca javnosti plasirano baš sada, kada se odlučuje o Ombli i Plominu 3, Ivčić također smatra kako je riječ o orkestriranom napadu te kako je Holy žrtva lobija.

'Prilično zanimljiv trenutak u kojem se u javnosti povlači mail koji je poslan prije tri mjeseca. Sklon sam stoga povjerovati da postoje lobiji kojima ona nije odgovarala, no teško je reći tko je upleten', zaključio je predsjednik Zelene akcije.