FRANCUZI SE POVLAČE

Hollande pokorio saveznike u NATO-u

21.05.2012 u 14:53

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Francois Hollande izrazio je u nedjelju navečer zadovoljstvo načinom na koji su saveznici u NATO-u primili njegove odluke da povuče francuske borbene postrojbe iz Afganistana prije kraja 2012., ocjenjujući da se uspio dogovoriti s njima

'Borbene postrojbe povući će se iz Afganistana do kraja godine. U 2013. ostat će samo osoblje za osposobljavanje policijskih snaga i dužnosnika afganistanske vojske, a to će se provesti u okviru operacije ISAF-a', kazao je on.

'Na tim smo načelima uspjeli postići dogovor', rekao je Hollande. 'Pazili smo da se položaj Francuske u potpunosti poštuje i primijeni te sam, istodobno, pazio da naši saveznici pravilno razumiju smisao te organizacije', rekao je on pred novinarima.

NATO će afganistanskim snagama sredinom 2013. godine prepustiti vodeću ulogu u borbenim operacijama širom te zemlje, rekli su čelnici Sjevernoatlantskog saveza tijekom prvog dana susreta na vrhu čelnika država i vlada zemalja članica u Chicagu.

Plan NATO-a je postupno prepuštanje vodstva Afganistancima do sredine 2013. a zatim povlačenje većine od 130.000 vojnika saveza do kraja 2014. rekao je glavni tajnik Anders Fogh Rasmussen. On izjavio kako neće biti žurbe, kada je riječ o povlačenju NATO-ovih snaga iz Afganistana do 2014., unatoč odluci Francuza da ubrzaju odlazak svojih postrojbi iz te zemlje.