SMANJENJE JAVNE POTROŠNJE

Hollande obećava da neće odustati od porezne reforme

08.09.2012 u 10:24

Bionic
Reading

Francuska socijalistička vlada poručila je u petak da će iduće godine smanjiti javnu potrošnju i provesti porezne reforme, opovrgnuvši izvješća da razvodnjava ključne mjere kao što je 75-postotni porez za bogate

Francuski predsjednik Francois Hollande rekao je da je zbog stagnirajućeg gospodarstva ključno da Francuska iduće godine ostvari ciljani javni deficit od tri posto BDP-a jer bi u suprotnom mogla izgubiti povjerenje ulagača.

Hollande je kazao da će održavanjem javne potrošnje stabilnom u nominalnom smislu iduće godine (izuzevši servisiranje duga i isplate mirovina) vlada uštedjeti 10 milijardi eura. Ipak, to je samo trećina od više od 30 milijardi eura ušteda koje su potrebne da bi se ostvario ciljani deficit i omogućilo uravnoteženje proračuna do kraja njegova petogodišnjeg mandata.

Budući da vlada ne želi otpuštati ljude, većina novca morat će se osigurati povećanjima poreza. 'To će biti najveći napor u 30 godina', rekao je Hollande na svečanosti u uredu državnog revizora, obećavši hrabre porezne reforme i druge promjene.

Francuski deficit veći je od tri posto BDP-a od 2007., kada je iznosio 2,7 posto. Nakon višegodišnje krize zbog koje je državni dug porastao na 90 posto BDP-a, servisiranje dugova sada je druga najveća stavka u proračunu zbog čega je prilagodba još složenija, rekao je.

Francuska nije imala uravnotežen proračun od 1974., a javna potrošnja sada iznosi 56 posto BDP-a, najviše nakon Danske na Zapadu. Prijedlog proračuna za 2013. bit će iznesen na sastanku kabineta 28. rujna.