PREPORUKA PREDSJEDNIKA

Hollande: Leonarda se može vratiti u Francusku, ali bez obitelji

19.10.2013 u 15:27

Bionic
Reading

Deportacija petnaestogodišnje Kosovarke Leonarde bila je u skladu s francuskim pravom, tvrdi se u službenom izvješću istrage pokrenute nakon što je mlada djevojka u srijedu izvučena iz školskog autobusa i potom deportirana s obitelji u Kosovsku Mitrovicu

U izvješću se navodi da je udaljavanje obitelji Dibrani izvedeno u skladu s pravilima na snazi, no ipak je poručeno da snage reda nisu primjereno prosudile situaciju te se ubuduće preporučuje da se policijske intervencije ne odvijaju tijekom školskih aktivnosti. Naime Leonarda je bila na školskom izletu kada su policajci zaustavili autobus.

Deportacija mlade Leonarde veoma je brzo prerasla iz pukog imigrantskog slučaja u političku aferu. O njoj su se, mahom negativno, očitovali kako socijalisti, tako i brojne udruge te srednjoškolci koji su u ime solidarnosti prosvjedovali po čitavoj zemlji. Tvrdili su da je Leonarda posve integrirana u francusko društvo te da država ne može nasilno udaljavati djecu koja redovito pohađaju školu. Konzervativci su sporadično izražavali suosjećanje sa sudbinom deportirane djece, no potom su se redovito pozivali na zakon. Ministra unutarnjih poslova Manuela Vallsa najviše se prozivalo, a zbog objave izvješća on je skratio svoj službeni posjet Antilima.

Otac obitelji Resat Dibrani poručio je da 'neće odustati' te da su se njegova djeca integrirala u francusko društvo, izvještava AFP. Ranije tijekom tjedna otac je objasnio da je on jedini rođen na Kosovu, a da su njegova djeca i žena rođeni u Italiji, što samo dodatno komplicira deportaciju ove romske obitelji. Leonarda, koja pohađa školu u Francuskoj nešto manje od pet godina (a upravo su pet godina boravka na teritoriju i obaveza školovanja među glavnim uvjetima za dobivanje dozvole boravka), poručila je da je za nju Kosovo 'strana zemlja' te da ne govori albanski.

Utješna nota, ako je se može tako nazvati, stigla je od Françoisa Hollandea, francuskog predsjednika koji je nakon objave izvješća poručio da se Leonarda može vratiti u Francusku ako podnese zahtjev, ali sama, bez obitelji. Predsjednik nije precizirao kako bi petnaestogodišnja djevojka trebala sama živjeti u Francuskoj.