MJERE TEŠKE 120 MILIJARDI EURA

Hollande Europskoj uniji nudi 'pakt o gospodarskom rastu'?

17.06.2012 u 18:43

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Francois Hollande predložio je ovog tjedna europskim šefovima države, uoči summita 28. i 29. lipnja u Bruxellesu, niz mjera za gospodarski rast 's neposrednim učinkom' za koje je potrebno 120 milijardi eura, piše francuski tjednik Le Journal du Dimanche (JDD)

Tjednik tvrdi da se domogao kopije dokumenta od 11 stranica koje je u četvrtak francuski predsjednik odaslao nekolicini europskih čelnika, među kojima njemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

U dokumentu pod naslovom 'Pakt za gospodarski rast u Europi', iznosi prijedloge za obnovu gospodarstva EU-a uz pomoć inteligentnih mreža, obnovljive energije, digitalne tehnologije i drugog.

'O mjerama za gospodarski rast s neposrednim učinkom, vrijednih 120 milijardi eura, trebalo bi odlučiti Europsko vijeće već u lipnju', piše Hollande, kako navodi JDD.

'Trebalo bi ih donijeti prije kraja godine posebice s uvođenjem takse na financijske transakcije. Pratile bi ih mjere zapošljavanja, u prvom redu u korist mladih', dodao je on.

Tih 120 milijardi eura namirilo bi se iz tri izvora. Prvo iz europskih strukturalnih fondova EU-a, u visini 55 milijardi, od čega bi znatan dio bio deblokiran do kraja godine. Potom bi 60 milijardi došlo iz Europske investicijske banke. Napokon, 4,5 milijardi eura skupilo bi se posudbom od nekoliko europskih zemalja u okviru financiranja velikih kontinentalnih infrastrukturnih projekata.