SINDIKATI PRIJETE ŠTRAJKOM

Holding želi otkazati kolektivne ugovore

28.12.2012 u 17:30

Bionic
Reading

Uprava Zagrebačkog holdinga na današnjoj je sjednici donijela odluku kojom se najavljuje otkazivanje Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za radnike ZGH-a. Nakon najave uslijedit će proces mirenja na Pravnom fakultetu, a ako Uprava i sindikati ni tada ne pronađu zajednički jezik, ugovor će se otkazati, a sindikati najavljuju sudske tužbe

Podsjetimo, Uprava i sindikati već godinu dana bezuspješno su pregovarali, a situacija je zapela, jer su sindikalisti tražili da svi podjednako podnesu teret krize. Naime, od nešto više od 11 tisuća zaposlenih u Holdingu, trn u oku sindikalistima su prava 233 direktora, njihovih pomoćnika, direktora sektora...

'Nismo se dogovorili, jer od radnika traže da se odreknu svega pa i jubilarnih nagrada, a sebi su povisili plaće stavivši se u posebnu kategoriju obračuna. Uz deset postojećih, oni su se stavili u jedanaestu u kojoj je koeficijent plaće 5,5 i više. Njih je 233 čija plaća nije manja od 12 tisuća kuna neto', kazao je sindikalist Darko Kleinberger.

U Upravi pak smatraju da 'troškovi osoblja u ZGH-u trenutačno sudjeluju u neodrživo visokom iznosu u odnosu na ukupne prihode poslovanja te su u pregovorima imali za cilj smanjenje iznosa materijalnih prava na razinu neoporezivih iznosa uz daljnje zadržavanje svih prava'.

Kleinberger navodi kako sindikati nisu za otkazivanje TKU-a, već da su za dogovor, ali i dodaje ako će se Uprava odlučiti za jednostranu mjeru otkazivanja, morat će i snositi odgovornost.

'Poznato je da se sada ide na proces mirenja i ako u njemu ne dođemo do dogovora, vidjet ćemo što će biti. Pretpostavljam da će Uprava pokrenuti otkazivanje TKU-a, ali treba imati na umu i da se, nakon što se on otkaže, još primjenjuje šest mjeseci. Bili smo u Strassbourgu i informirali smo se. To je pravna bitka koju ne možemo izgubiti, a šteta će biti milijunska. Tko će snositi odgovornost tada?' upitao se Kleinberger i dodao da ako Uprava najavljuje otkazivanje, onda i sindikati mogu najaviti štrajk.