IMENOVANJA U WASHINGTONU

Holbrooke i Mitchell novi krizni izaslanici

23.01.2009 u 08:17

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama i državna tajnica Hillary Clinton u četvrtak su objavili imenovanje bivšeg čelnika senatske većine Georgea Mitchella mirovnim izaslanikom SAD za Bliski istok, te bivšeg veleposlanika pri UN-u i arhitekta Daytonskog sporazuma, Richarda Holbrookea posebnim izaslanikom za Afganistan i Pakistan

‘Energična diplomacija nije nigdje potrebnija nego u dvije regije koje simboliziraju nijanse i složenost našeg međusobno povezanog svijeta - na Bliskom istoku, te u Afganistanu i Pakistanu’, rekla je državna tajnica Clinton prilikom predstavljanja novih izaslanika u State Departmentu.

‘Intenzivnim pritiskom kroz napore te dvojice iskusnih diplomata, ojačat ćemo postojeći angažman SAD za uspostavu trajnog i održivog mira u te dvije regije’, naglasila je Clinton.

Predsjednik Obama izrazio je puno povjerenje u Hillary Clinton za vođenje američke diplomacije, ističući kako će State Department biti od kritične važnosti za uspjeh njegove administracije.

Osvrćući sa na politiku Georgea W. Busha prema Afganistanu i Pakistanu, Obama je rekao da si SAD ‘više ne može priuštiti lutanja i daljnje odgađanja’, jer je to ‘središnja bojišnica u ratu SAD-a s terorizmom i ekstremizmom’.
Naglasio je kako je nasilje u Afganistanu u dramatičnom porastu te da Amerikanci moraju razumjeti da će za rješavanje problema u Afganistanu trebati dosta vremena.

Govoreći o bliskoistočnom sukobu, najavio je kako će njegova administracija aktivno i agresivno tragati za trajnim i održivom mirom između Izraela i Palestinaca, te između Izraela i arapskih susjeda, na temelju rješenja s dvije države, Izraelom i Palestinom.

Naglasio je predanost SAD-a sigurnosti Izraela, te istaknuo da su uvjeti za održivo primirje prekid raketnih napada Hamasa na jug Izraela, kao i povlačenje izraelskih snaga iz Gaze. Izrazio je duboku zabrinutost zbog gubitka života civila u Gazi i Izraelu i pozvao na pružanje pomoć Palestincima.

Mitchell (75), nekadašnji mirovni za izaslanik za Bliski istok u vrijeme predsjednika George H. W. Busha starijeg, te mirovni pregovarač u Sjevernoj Irskoj za administracije Billa Clintona, bit će zadužen za obnavljanje mirovnog procesa na Bliskom istoku nakon trotjedne izraelske ofenzive na Pojas Gaze, u kojoj je ubijeno oko 1.200 Palestinaca.

Na temelju iskustva iz okončanja dugogodišnjeg sukoba u Sjevernoj Irskoj, Mittchell je izrazio uvjerenje kako je moguće naći rješenje i za Bliski istok, koliko je god u to bilo teško vjerovati, nakon šest desetljeća sukoba.

Richard Holbrooke, diplomat puno čvršćeg, energičnijeg stila od Mitchella, koji je 1995. dao ključni doprinos okončanju rata u BiH i potpisivanju mirovnog sporazuma u Daytonu, preuzet će tešku zadaću poboljšavanja zategnutih odnosa između Afganistana i Pakistana.

Područje duž nepristupačne, planinske, granice Afghanistana i Pakistana utočište je Talibana i pripadnika Al-Kaide, Osame Bin Ladena, koji se bore protiv američkih i snaga NATO-a u Afganistanu.

‘Američke snage u Afganistanu vode tešku borbu protiv nemilosrdnog i odlučnog neprijatelja koji nema nikakvih obzira. A preko granice gleda još veći neprijatelj’, rekao je Holbrooke preuzimajući dužnost, referirajući na Al-Kaidu.