'SMANJITE POREZE'

HOK traži ukidanje obračuna PDV-a po izdanom računu

29.04.2014 u 18:11

Bionic
Reading

Hrvatska obrtnička komora (HOK) traži da se u izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u ukine odredba prema kojoj obrtnici, obveznici poreza na dohodak, moraju od 1. siječnja 2015. obračunavati PDV po izdanim računima za isporučena dobra i obavljene usluge

Time bi obrtnici i dalje imali mogućnost plaćanja PDV-a tek nakon što naplate svoja potraživanja, kao što je i sada praksa, a što je Zakonom o PDV-u iz 2013. ukinuto, s rokom primjene 1. siječnja 2015., navode iz HOK-a.

Napominju i kako su ovaj zahtjev danas uputili Ministarstvu financija u okviru otvorenog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću o iskazu o procjeni učinka propisa za Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u.

Primjena odredbe o obračunu PDV-a po ispostavljenom računu izuzetno će negativno utjecati na poslovanje obrtnika i izazvati nesagledivu štetu za cjelokupno obrtništvo, a time i za hrvatsko gospodarstvo, ističu iz HOK-a.

U obrazloženju svog zahtijeva navode kako u uvjetima poslovanja kada vlada velika nelikvidnost i kada se ne poštuju rokovi plaćanja, obrtnici često ne uspijevaju naplatiti izdane račune ili ih naplaćuju s velikim zakašnjenjem.

Obrtnici su mikro i mali poduzetnici te su nužno vezani uz veće gospodarske subjekte pa si u takvom položaju ne mogu dopustiti pozivanje na rokove plaćanja, jer kao slabija strana često izgube kupca i poslovnog partnera. Propisani postupci prisilne naplate potraživanja za njih su preskupi i traju predugo. Osim toga, ako ne pokrenu sudski postupak, potraživanja ne mogu niti otpisati kao nenaplativa, stoji u obrazloženju zahtjeva HOK-a.

Osim obračuna PDV-a po naplati računa, HOK traži još nekoliko izmjena – uvođenje nižih stopa PDV-a za određene djelatnosti, po uzoru na druge članice EU i to 5 posto za tradicijske i umjetničke obrte, 13 posto na frizerske usluge i cvjećarsko-aranžerske usluge koje se odnose na prodaju rezanog i komadnog cvijeća, 13 posto kod prijevoza putnika i prtljage u povremenom obalnom pomorskom prometu na plovnim objektima nautičkog turizma te sniženu stopu od 13 posto u cjelokupnom ugostiteljstvu, bez obzira na mjesto konzumacije.