SDP O MILINOVIĆEVOM ZAKONU

Hoćeš socijalnu pomoć? Prodaj stan!

01.04.2011 u 13:32

Bionic
Reading

Novi zakon o socijalnoj skrbi kao da je napravljen za Aboridžine, a ne za Hrvate, ustvrdili su SDP-ovci Davorko Vidović i Milanka Opačić. Novi zakon pretvorit će centre za socijalnu skrb, kako tvrde, u upravna mjesta, a socijalne radnike u porezne činovnike i notare

Kad SDP dođe na vlast, prva stvar koju će napraviti jest ukidanje Zakona o socijalnoj skrbi, koji bi uskoro trebao biti donesen. Njime se, kažu SDP-ovci, napravilo sve što se nije trebalo napraviti.

'Umjesto deinstitucionalizacije imamo institucionalizaciju, umjesto decentralizacije imamo dodatnu centralizaciju, a sustav socijalnih naknada totalno je promašen', kazao je Vidović.

Kao primjer naveo je odredbu prema kojoj oni koji imaju stan ili kuću neće moći dobivati socijalnu pomoć. '80 posto građana živi u vlastitom stanu, no ako imaju stan, gube pravo na socijalnu pomoć. Pa ne mogu jesti zidove', rekao je Vidović.

S druge strane, ako netko ima 100 tisuća kuna pohranjenih u banci, a u zadnjih nekoliko mjeseci nije prodao kuću ili stan, moći će aplicirati za socijalnu pomoć kao i oni koji nemaju apsolutno ništa.

'Socijalni centri pretvorit će se u porezne urede jer će prema novom zakonu socijalni radnici očito morati procjenjivati vrijednost stanova', rekao je Vidović.

Milanka Opačić se osvrnula na odredbu kojom se ukida institucionalni smještaj za djecu od prve do sedme godine života. 'Trebalo je prvo raditi na udomiteljstvu i ići prema profesionalizaciji udomiteljstva. S obzirom da nema dovoljno udomitelja, djecu od prve do sedme godine neće se imati gdje smjestiti i ona će trpjeti dodatna maltretiranja', upozorila je Opačić.

Osvrnula se i na odredbu kojom se smanjuju prava roditelja djece s teškim tjelesnim oštećenjima, čime se, prema njenom mišljenju, pokazuje da se preferira domski, a ne roditeljski smještaj takve djece.

'Zakon kasni dvije godine i ne rješava problem, nego stvara novu pomutnju i kaos', zaključili su u SDP-u.

MILINOVIĆ: PRVI JE APRIL, PA SDP MISLI DA MOŽE VARATI I LAGATI LJUDE

'Prvi je april, dan varalica, pa SDP misli da može varati i lagati ljude', odmah je na SDP-ove navode odgovorio ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović

SDP-ovce je optužio da žele institucionalizirati djecu od prve do sedme godine života, no zapravo se složio s Milankom Opačić da je udomiteljstvo pravi odgovor za tu djecu.

'Svjetski trend je deinstitucionalizacija i mi idemo u tom smjeru. Da nemamo 15-oro djece u jednoj instituciji i da se jedna osoba brine za 15-oro djece. Mi potičemo da djeca odrastaju u jednoj stabilnoj udomiteljskoj obitelji. Ako neće biti mjesta tog trena u udomiteljskoj obitelji, dijete će samo privremeno biti smješteno u instituciji dok se ne oslobodi mjesto u udomiteljskoj obitelji', odgovorio je Milinović

Dodao je da se ne smanjuju prava roditeljima koji imaju djecu s teškim tjelesnim oštećenjima i moraju se o njima brinuti 24 sata dnevno. 'Mi smo uveli status roditelja njegovatelja i, dapače, ako u obitelji ima više od jednog takvog djeteta, dopuštamo da oba roditelja dobiju status njegovatelja. Tu proširujemo prava, što je SDP u svom mandatu odbio napraviti', kazao je Milinović

Iz SDP-a Milinoviću su prigovorili da ljudi koji imaju vlastiti stan ili kuću neće moći primati socijalnu pomoć, no resorni ministar kaže da će samci s do 35 kvadrata te parovi s do 45 kvadrata imati pravo na socijalnu pomoć.

'Da li SDP želi da netko ima kuću u gradu, vikendicu na moru i prima socijalnu pomoć?', zapitao je Milinović, no nije pojasnio što će primjerice biti s onima koji žive u ruralnim dijelovima u siromaštvu, a imaju primjerice više od 35 kvadrata.

SDP-ovce je optužio da nemaju pojma o socijalnoj skrbi, no izjavu novinarima započeo je temom populacijske politike.

'1999. godine, u zadnjoj godini HDZ-ovog mandata, rođeno je 45.179 djece, dok je na kraju SDP-ovog mandata 2003. rođeno 39.668 djece. SDP je s takvom socijalnom politikom osiromašio Hrvatsku za 5.511 djece. Naparavit ćemo sve da se takva socijalna politika ne vrati na političku scenu. Ako je neka žena u Hrvatskoj trudna i prima plaću od 10 tisuća kuna, ona tu plaću ima i kada je na rodiljnom dopustu. U vrijeme SDP-a takva je žena imala 900 naknade. Je li to socijalna politika koju SDP najavljuje kada dođu na vlast? Je li poruka SDP-a da će nezaposlene rodilje koje sada imaju 1600 kuna naknade imati ravno nula kuna naknade koliko je bilo u vrijeme SDP-a. Nama je da ispravimo tu protupopulacijsku politiku trebalo devet godina', zaključio je Milinović