SASTANAK VLADAJUĆE KOALICIJE

Hoćemo li danas doznati datum izbora?

Bionic
Reading

Prema najavama, nešto iza 15 sati u Banskim dvorima je počeo dugoočekivani sastanak predstavnika vladajuće koalicije, koji će razgovarati i dogovoriti datum parlamentarnih izbora

Nešto prije 15 sati u Banske dvore su ušli ministar Božidar Pankretić (HSS) i saborski zastupnik Milorad Pupovac (SDSS), no niti jedan nisu htjeli otkriti hoćemo li danas saznati datum izbora. 'Vidjet ćemo', kazali su. Slično razmišlja i potpredsjednik Sabora Ivan Jarnjak (HDZ), koji je kratko dobacio: 'Bumo vidjeli'.

Za razliku od njih šef 'seljaka' Josip Friščić je ponovio kako je u ranijim istupima bio jasan po tom pitanju. 'Što se mene tiče, danas možemo reći datum izbora', rekao je.

Na sastanak su još došli: predsjednik Sabora Luka Bebić (HDZ), ministar turizma Damir Bajs (HSS), ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković (HDZ). U Banske dvore su zajedno ušli HDZ-ovci ministar prometa Božidar Kalmeta i potredsjednik Sabora Vladimir Šeks, koji nisu bili raspoloženi za davanje izjava. Ministar poljoprivrede Petar Čobanković smatra da dogovor oko datuma neće biti teško postići. Saborski zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin je rekao kako će predložiti da se izbori raspišu za 1. rujan. 'Tako da imamo što raditi u kolovozu', pojasnio je.

Točan datum izbora još se iščekuje, a više bi detalja trebalo biti poznato nakon sastanka vladajuće koalicije, koji bi se konačno trebao održati ovoga petka. Naime, oporba i predsjednik države zahtijevaju od premijerke da ispuni dano obećanje kako će obznaniti točan datum izbora nakon završetka pregovora s Europskom unijom, što ona uporno izbjegava. Međutim, sada nakon što je Friščić ozdravio, a zbog čega je prošlotjedni sastanak bio odgođen, nema više ni prostora ni vremena za nepotrebno odgađanje.

'Bili smo protiv toga kada se govorilo o mogućim prijevremenim izborima te smo sada protiv toga da se govori o odgađanju izbora. HSS na koalicijski sastanak ide sa stajalištem da izbori 2011. trebaju biti u mjesecu studenome', poručio je oporavljeni Friščić nakon predsjedništva HSS-a u srijedu. Također je napomenuo da HSS na izbore ide samostalno.U razgovoru za tjednik Srpskog narodnog vijeća Novosti Milorad Pupovac je pak rekao kako bi izbori trebali biti između 15. listopada do 20. studenog.

HHO je pozvao vladajuću koaliciju da prije nego što se raspišu parlamentarni izbori, uvede red u biračke popise. U pola hrvatskih županija više je birača nego stanovnika, istaknuto je. Naime, razlika u broju stanovnika i broju birača dovodi u pitanje legalnost i legitimitet predstojećih izbora te referenduma o ulasku Hrvatske u Europsku uniju. 'Osim toga, ako rezultat referenduma bude tijesan, kao što je bio u drugim zemljama, tu bi se činjenicu moglo zloupotrijebiti za dovođenje u pitanje legitimiteta (ne)priključivanja RH EU', upozorio je predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak.

Bivši koalicijski partner HDZ-a, HSLS upozorio je kako je na prošlim lokalnim izborima u Vukovaru na biračkom popisu bilo 32.700 osoba, a po do sada objavljenim rezultatima popisa stanovništva od prije mjesec dana Vukovar ima 28.000 stanovnika.

Da su spremni za izbore te da kreću u predizbornu kampanju, najjače oporbene stranke poručile su vladajućima s Markova trga. Naime, nakon što su prije točno dvije godine sklopili Savez za promjene stranke tzv. Kukuriku-koalicije, danas su i službeno potpisale koalicijski sporazum. Iako su sam potpis dali bez prisutnosti medija, kasnije su se javnosti i novinarima obratili simbolično ispred Markove crkve.

Sve na temu parlamentarnih izbora doznajte ovdje.