od istoka do juga

Hoće li vam trebati covid potvrde za advente u Hrvatskoj? Evo kako je to regulirano po gradovima

25.11.2021 u 09:51

Bionic
Reading

Stožer civilne zaštite, kako neslužbeno saznaje Jutarnji list, izdat će posebne preporuke za građane i organizatore adventskih događanja diljem zemlje

Stav je Stožera prema adventskim događanjima, navodi dnevnik u broju od četvrtka, da svi skupovi, pa čak i oni na otvorenom gdje postoji mogućnost ograđivanja prostora, moraju biti organizirani uz covid-potvrde, što se posebno odnosi na koncerte.

Što se tiče adventskih kućica, iako je potpuno jasno da će se ondje okupljati veći broj ljudi, covid-potvrda neće biti, jer je, kažu nam sugovornici, to nemoguće kontrolirati. Kad je riječ o dočeku Nove godine na gradskim trgovima, odluka o epidemiološkim preporukama još nije donesena, ali, s obzirom na situaciju, kažu nam upućeni, očekuje se preporuka da se takva događanja ove godine ne organiziraju.

Advent će se, kako sada stvari stoje, održati u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci, kao i u Vukovaru te Puli. Međutim, što se dočeka nove godine tiče, većina gradova još prati situaciju, a zasad je jedino Pula sigurno odustala od masovnih okupljanja za proslavu.

U Zagrebu kažu da moraju dobiti odobrenje od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a u Dubrovniku će organizirati doček koji lani nisu imali.

Regularne mjere Stožera istječu 30. studenoga. Jutarnji list doznaje da će sigurno biti produljene, a moguća su i manja postroženja. Zagrebački je gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio da uvođenje covid-potvrde za zagrebački Advent nisu razmatrali, ali, kako doznaje dnevnik, potvrde će se za neka događanja ipak tražiti.

Što se ostalih gradova tiče, u Splitu će, prema trenutnim informacijama, za ulazak na Advent na Bedem Cornaro i Perivoj poslije 19 sati tražiti covid-potvrde od posjetitelja.

  • +13
Covid potvrde Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

U Rijeci će imati tradicionalni Blagdanski sajam na Korzu, Trgu Republike Hrvatske, a po novom i Verdijevoj ulici. Covid-potvrde će tražiti na svim trima lokacijama kada se budu održavali programi s izvođačima, doznajemo.

U Vukovaru, pak, Advent će se, kao i dosad, održati u dvoru plemićke obitelji Eltz, odnosno perivoju ispred njega, na desnoj obali Dunava, a prema informacijama iz Turističke zajednice Vukovara "posjetitelji će se morati pridržavati važećih epidemioloških mjera". No, možda najkompleksnija situacija očekuje Zagreb.

Covid-potvrde će, kako doznajemo, trebati za sve koncerte na zatvorenom, uključujući koncerte ansambla Lado, Zagrebačkog komornog orkestra, Festival adventskih i božićnih pjesama, ali i za koncerte na otvorenom u parku Akademije likovnih umjetnosti te u dvorištu pivovare The Garden Brewery. Potvrde će morati predočiti i djeca u dobi od 12 do 16 godina. S druge strane, potvrde se neće tražiti za posjet adventskim kućicama i manifestacijama na otvorenom kao što su koncerti na Zrinjevcu ili za događanja namijenjena prolaznicima na Kamenitim vratima ili u prolazu Oktogon, donosi Jutarnji list.