ODRASTANJE U DOMU

Hoće li tri tisuće djece napokon dobiti obitelj?

17.01.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Najave ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić da će pooštriti uvjete za zadržavanje roditeljskog prava, ali i olabaviti uvjete za udomljavanje djece jedan su korak prema glavnom cilju: postupnom zatvaranju domova za nezbrinutu djecu koje bi zamijenile udomiteljske i posvojiteljske obitelji. No i do sada su vladajuće strukture davale lijepa obećanja, ali sve je ostalo na riječima

Ivan Gotovac, predsjednik Udruge udomitelja i posvojitelja Splitsko-dalmatinske županije Lanterna i potpredsjednik Hrvatskog saveza udruga udomitelja i posvojitelja nada se da će ipak nešto od najavljenog biti i ispunjeno jer je i sama ministrica posvojiteljica, a samo netko tko prođe kroz džunglu sudskih zavrzlama i u najmanju ruku nelogičnih odluka centara za socijalnu skrb može razumjeti o čemu se radi.

Gotovac, koji je usvojio dvoje djece, osmogodišnjaka i novorođenče, ustrajan je u beskompromisnoj borbi kako bi se svako dijete, kako kaže, spasilo od života u domu. 'Zadnjih 20 godina, koliko se ja bavim pokušajima da posvojim ili udomim dijete, svi lijepo pričaju, no sve je ostalo mrtvo slovo na papiru', ogorčen je Gotovac. Dodaje da je glavni problem što nitko nema volje da se zauzme za tu djecu. Gotovac naglašava da su ga mnogi kritizirali zbog njegove nepokolebljive borbe protiv vjetrenjača sustava, no, kaže, spreman je svakome pomoći savjetom, ali i uvesti ga u svoju obitelj da vide kako oni funkcioniraju.

Posvojitelji uglavnom žele malu djecu iz jednog jednostavnog razloga: manje im treba da se priviknu na novu obitelj i steknu nove životne navike, pojašnjava. 'Ta djeca žele stabilan status, a ne da ih se šeće od jedne do druge udomiteljskih obitelji. Žele pravu mamu i pravog tatu, a ne neizvjesnost. Možete li vi vjerovati da dijete od sedam godina pita gdje će završiti kada navrši 18? To je zločin prema toj djeci', kaže Gotovac.

Najavljene je promjene pozdravila i Mirela Blažanović, predsjednica Udruga RODA - Roditelji u akciji, no nada se da će se one i konkretizirati.

Slažu se da je Zakon o socijalnoj skrbi dobar, no da zapinje njegova primjena. 'Nadamo se da će se skratiti liste čekanja za posvajanje te da će se smatrati nevažećim da se jedan poziv u tri mjeseca smatra skrbi za dijete', rekla je Blažanović za tportal.

Zato i pozdravlja najavljenu inicijativu, no do promjena treba doći u sustavu centara za socijalnu skrb, ali i u sudstvu. Naime, dijete ostaje u domu sve dok se biološkim roditeljima ne oduzme roditeljska skrb. Dijete u dom i dospijeva zbog zlostavljanja, zanemarivanja i sl., no roditeljima se daje šansa da promijene način života.

'Svakome se treba dati šansa, tako i biološkim roditeljima, no ne smije se dozvoliti da oni to iskorištavaju. Oni se imaju pravo stabilizirati, ali treba im dati neki rok, recimo maksimalno godinu dana, što je ionako već previše za dijete. Kod nas se događa da ih policija i sudovi godinama traže', pojasnio je Gotovac.

Sudovi, koji su krajnja instanca koja biološkim roditeljima oduzima roditeljsko pravo, te predmete ne rješavaju žurnom postupku. Umjesto toga, događa se da dijete u domu završi kao novorođenče i čeka deset godina za posvojenje jer roditeljima nije oduzeto pravo.

Gotovac kaže da se biološki roditelji ne javljaju na ročišta, nakon svake odgode novo se zakazuje za šest mjeseci, te da često mijenjaju adresu boravišta, pa ih policija ne može naći niti im se mogu dostaviti pozivi za sud. A dijete je cijelo to vrijeme u ustanovi za nezbrinutu djecu!

'Sudstvo to koči, oni su kao mali bogovi koji o svemu odlučuju, pa i o njihovim sudbinama. I među socijalnim radnicima ima ljudi kojima tamo nije mjesto, no ja sam se susretao i s nevjerojatnim osobama koje se bore kao lavovi', prepričava predsjednik Lanterne.

Nada se samo da sustav više neće biti toliko licemjeran da jedan telefonski poziv biološkog roditelja u tri mjeseca smatra 'skrbi o djetetu' i takvom roditelju ne oduzima pravo na roditeljsku skrb.