RIJEČ PROGNOSTIČARA

Hoće li strašne škotske oluje poharati i Hrvatsku?

05.12.2013 u 13:11

Bionic
Reading

Ciklona 'Xaver' koja je u Škotskoj uzrokovala orkanske vjetrove brzine i do 229 km na sat, prekinula promet i opskrbu električnom energijom te odnijela najmanje jedan život, sutra će dohvatiti i Hrvatsku, no na sreću samo svojim krajnjim rubom jer jaka anticiklona koja vlada nad našim područjima onemogućuje jače prodore, kažu prognostičari

U Škotskoj su četiri osobe ozlijeđene, jedan vozač kamiona je poginuo, a oko 100.000 kućanstava ostalo je bez struje. Željeznička postaja u Glasgowu je evakuirana nakon što su komadi smeća nošeni olujom udarili u staklo na krovu i razbili ga. Moćna oluja nastavila je svoje putovanje prema istoku, a meteorolozi predviđaju da će u priobalnim područjima sjeverne Europe uzrokovati poplave. Na sjeveru Njemačke očekuju se vjetrovi brzine do 140 km na sat te značajna plavljenja. U Sjevernom moru prekinute su brojne trajektne veze s otocima. Nizozemska je zatvorila svoje sustave brana koji je štite od poplava. Otkazani su i brojni letovi po Europi.

U Meteo centru kažu da ćemo u Hrvatskoj prolazak velike ciklone osjetiti samo po oblačnijem vremenu i kojoj kapi kiše koja može pasti u Gorskom kotaru. To će biti tek djelić fronte koji se na velikim visinama uspio probiti prema jugu. No jaka i stabilna anticiklona ne dozvoljava prolaz snažnijem nevremenu. To je jedan od razloga zašto je na sjeveru Europe nastala takva 'gužva', kažu prognostičari.

Stručnjaci ističu da nas ova jaka ciklona ne bi trebala čuditi jer će u sve toplijem svijetu biti sve više ekstremnog vremena, kako vrućina i suša, tako i oluja i poplava pa čak i ledenih polarnih prodora. Naime, toplija atmosfera omogućuje stvaranje većih koncentracija vlage, a to pak znači da se u njoj mogu pohraniti veće količine energije koje uzrokuju snažnije ekstreme.