BITKA ZA GRAD POD MARJANOM

Hoće li Split nakon Baldasara voditi SDP-ov optimist ili savjetnik predsjednice?

05.05.2016 u 11:59

Bionic
Reading

Punih godinu dana uoči lokalnih izbora Ivo Baldasar je otvorio raspravu o kandidatima za budućeg gradonačelnika Splita: On sam objavio je da je splitskom ogranku SDP-a, kojemu je ujedno predsjednik, dostavio kandidaturu i pozvao ostale zainteresirane da učine isto do kraja svibnja

Kako u splitskom gradskom odboru Baldasar ima čvrstu vlast i bez sumnje bi bio potvrđen kao kandidat, ovaj taktički potez predstavlja rukavicu u lice Zoranu Milanoviću i vrhu SDP-a. Doveo ih je pred svršen čin i ostavio im samo dvije opcije: raspuštanje gradskog SDP-a ili puštanje splitskog gradonačelnika da se sam 'utopi' na izborima.

Po informacijama tportala, prva opcija je znatno realnija i može se očekivati u idućih nekoliko tjedana, najvjerojatnije s obrazloženjem 'neaktivnosti ogranka' i činjenice da je u Baldasarovu mandatu u stranku primljeno gotovo 200 njemu bliskih ljudi.

Hoće li Grčić u utrku za Split?

Splitski gradonačelnik jasno je dao do znanja da odluku o SDP-ovom kandidatu donosi isključivo Gradski odbor, a vrh stranke tek je prima na znanje; svoj potez pozivanja eventualnih protukandidata smatra 'pravim demokratskim iskorakom'. U javnosti se spekulira da bi se uz njega u utrku za gradonačelnika drugog najvećeg grada u Hrvatskoj mogao uključiti bivši potpredsjednik Vlade Branko Grčić, a on je u izjavi za tportal ostao vrlo suzdržan.

'Mogu reći da kao stranka ulazimo u proces pripreme za lokalne izbore. Sigurno je da nećemo žuriti objaviti imena kandidata za gradonačelnika te da ćemo za tu funkciju ponuditi dobru i kvalitetnu osobu', kaže Grčić.

Upitali smo ga i je li Ivo Baldasar 'dobar i kvalitetan', s obzirom na to da je jedini zasad istaknuo ambicije opet voditi Split, pa nam je odgovorio u diplomatskom ali znakovitom tonu: 'Zaista moramo ostaviti dovoljno vremena da svedemo račune prethodnog mandata i poslušamo glas javnosti pa se kao ozbiljna stranka prema tome odredimo.'

Baldasar je nedavno javno demantirao da će na izbore ići u bilo kakvoj drugoj kombinaciji osim sa SDP-om, no kuloari i dalje bruje o namjeri formiranja njegove nezavisne liste podržane dijelom braniteljskih udruga koje izdašno pomaže iz gradskog proračuna.

Navodno je izazvao raspravu o kandidatu za gradonačelnika kako bi što prije izveo stvari na čistac, no time je uzrokovao pomutnju i na drugoj strani političkog spektra. Sve relevantne snage, naime, najavile su da će svog kandidata predstaviti uskoro, tijekom ljeta.

Ostaje li predsjednica bez svog savjetnika?

Što se HDZ-a tiče, čini se postoji samo jedna dvojba: hoće li se u utrku upustiti predsjednik ogranka Petar Škorić ili Andro Krstulović Opara, sadašnji savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović zadužen za društvene djelatnosti. Po svemu sudeći, Krstulović Opara mnogima je prihvatljiviji kandidat i uživa potporu širu od same stranke, no tek treba vidjeti kako će HDZ odlučiti kombinirati.

'Još uvijek nismo otvorili raspravu unutar stranke i čekamo završetak procesa stranačkih izbora. Tijekom ljeta započet ćemo s procjenama i odlučiti koji bi kandidat dobio najširu potporu. Sigurno će to biti stranačka osoba s ugledom i dobrim imidžom u javnosti', kaže Petar Škorić. Andro Krstulović Opara tvrdi da o samom kandidiranju još uvijek nije ni razgovarao u vlastitoj stranci.

'Istina je da mi prilaze brojni ljudi s tim pitanjem i da mi daju potporu, što mi godi i daje mi misliti. Do lokalnih izbora ostalo je još puno vremena i trenutno sam koncentriran na sadašnji zahtjevni posao', kaže Krstulović Opara.

Od preostalih relevantnih faktora na splitskoj političkoj sceni svakako treba voditi računa o stranci Pametno Marijane Puljak: nezavisne snage također će imati svog kandidata i čini se da - poput HDZ-a - navijaju da se sučele upravo s Baldasarom. Smatraju da je njega najlakše pobijediti.

Keruma je 'politika uništila', a Pametno 'mudruje' 

'U iduća dva tjedna formalno ćemo osnovati splitski ogranak stranke i on će tijekom ljeta raditi na izradi programa i pripremi za lokalne izbore', kaže Marijana Puljak. Nije sigurno hoće li se kandidirati ona, eventualno njezin suprug Ivica Puljak ili možda Jakov Prkić, uvjerljivo najaktivniji splitski gradski vijećnik. Ili će iz šešira izvući neko potpuno novo ime, osobu koja dosad nije bila politički aktivna.

Željko Kerum je pak prošlog mjeseca objavio da njegova Hrvatska građanska stranka 'opstaje na tržištu', što bi valjda značilo da računa da će s nekoliko vijećnika i nakon idućih izbora zadržati utjecaj na gradskom i županijskom nivou. Njemu samome, ipak, ne pada na pamet ponovno se kandidirati za gradonačelnika. Kaže da ga je politika ionako uništila.