ŽELJA SAD-A

Hoće li Sirija mirovati na Kurban-bajram?

20.10.2012 u 10:04

Bionic
Reading

Sjedinjene Države pozvale su na primirje u Siriji tijekom Kurban-bajrama idućeg tjedna, podržavši tako inicijativu međunarodnog posrednika Lakhdara Brahimija

State Department objavio je da podržava Brahimijev poziv na primirje 'ako da sirijski narod može u miru i sigurnosti slaviti vjerski blagdan', rekla je glasnogovornica Victoria Nuland.

'Pozivamo sirijsku vladu da zaustavi sve vojne operacije i oporbu da slijedi taj primjer. Sirijska vlada bi također trebala dopustiti neometan i hitan humanitaran pristup područjima koja su u okruženju i dopustiti da životno potrebne namirnice stignu do onih kojima su potrebne', dodala je ona.

Međunarodni posrednik Lakhdar Brahimi doputovao je u petak u Damask gdje će se sastati s najvišim sirijskim dužnosnicima u nadi da će osigurati prekid vatre u ratu između vlade predsjednika Bašara al-Asada i pobunjeničkih snaga. Brahimi se danas treba sastati sa sirijskim ministrom vanjskih poslova Validom al-Mualemom.

Brahimi, izaslanik UN-a i Arapske lige, obilazi regiju kako bi uvjerio Asadove podržavatelje i neprijatelje da podrže primirje tijekom muslimanskog blagdana Kurban-bajrama idućeg tjedna.