SASTANAK U VLADI

Hoće li sindikati pristati na Linićeve mjere?

01.02.2012 u 11:13

Bionic
Reading

Nakon jučerašnja čak četiri prosvjeda u zemlji, u Zagrebu, Splitu i Vrbovcu, danas u Vladi sastanak premijera Zorana Milanovića s čelnicima sindikalnih središnjica. Kako su neki od sindikalnih čelnika najavili, očekuju da će se pokušati postići socijalni dijalog

Uz premijera, u razgovorima će sudjelovati i ministar rada i mirovinskog sustava prof. dr. sc. Mirando Mrsić. Od sindikalnih čelnika dolazak na sastanak u Banske dvore potvrdili su Mladen Novosel iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Krešimir Sever iz Nezavisnog hrvatskog sindikata, Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata, Ozren Matijašević iz Hrvatske udruge sindikata te Damir Jakuš iz Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Gostujući u emisiji 'Otvoreno' ministar financija Slavko Linić najavio je racionalizaciju u državnoj upravi i javnim poduzećima: kazao je, naime, da država svim djelatnicima angažiranima preko ugovora o djelu neće produžiti suradnju. Tim će potezom država godišnje uštedjeti oko dvije milijarde kuna.

Sindikati državnih i javnih službi spremni su razgovarati s Vladom o pravima iz kolektivnih ugovora, potvrdio je sindikalni predstavnik Boris Pleša. U razgovoru za tjednik Globus istaknuo je da su s ministrom Linićem spremni pregovarati o svemu, pa i o otkazima. 'Naš kolektivni ugovor istječe 31. srpnja i očekujemo da što prije krenemo u proces pregovaranja', kazao je Pleša.

Sindikati predstavljaju 240 tisuća zaposlenih u zdravstvu, kulturi, socijalnoj skrbi, policiji, obrazovanju, upravi i koji se direktno financiraju iz proračuna.

Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata, u razgovoru za Novi list je istaknuo da Vlada najprije treba razgovarati s javnim poduzećima i ostvariti uštede unutar kolektivnih ugovora u tim poduzećima. 'Mogu o svemu razgovarati. Spreman sam na neke vrste odricanja, ali zauzvrat nam nešto treba dati', veli Ribić dodajući da odricanja bez odluke članstva neće biti.

Na božićnicama i regresu u državnim i javnim službama Vlada može uštedjeti oko 800 milijuna kuna, a s dječjim dodatkom nešto više od milijardu kuna. Sindikati javnih i državnih službi svjesni su da u državnoj blagajni novca nema. No, iako se čini da su već pristali na odricanja, priča nije gotova i neće dopustiti da se štedi samo na izravnim proračunskim korisnicima.