VIRUS SE NAGLO ŠIRI

Hoće li s hadžom krenuti pandemija opasnog MERS-a?

25.04.2014 u 12:00

Bionic
Reading

Nedavni nagli porast broja oboljelih od respiratornog virusa MERS u Saudijskoj Arabiji izazvao je strahovanja da bi godišnje hodočašće u Meku, hadž, moglo pokrenuti epidemiju i njegovo širenje svijetom

Bolest koja se naziva bliskoistočni respiratorni sindrom uzrokuje za ljude relativno novi virus, bliski srodnik SARS-a, od kojega su od 2002. do 2004. oboljele tisuće ljudi u svijetu.

Na hadž u Meku svake godine dolaze milijuni muslimana. U srijedu je u ovom gradu potvrđen prvi slučaj MERS-a. Vlasti Saudijske Arabije nedavno su smijenile ministra zdravlja, a politički komentatori smatraju da je uzrok ovoga poteza bilo loše upravljanje krizom koju je prouzročio virus.

Prvi potvrđeni slučajevi MERS-a otkriveni su 2012. Prošle godine vrhunac je zabilježen u ožujku i travnju, međutim ovogodišnji porast čini se puno ozbiljnijim.


Što treba znati o MERS-u?

Službeno je do sada MERS-om zaraženo oko 360 ljudi, no samo prošli tjedan u Saudijskoj Arabiji zabilježeno je 80 novih slučajeva. Medicinski stručnjaci ističu da pravi broj infekcija nije moguće pouzdano utvrditi jer se obično otkrivaju samo teži slučajevi.

MERS je smrtonosniji od SARS-a, ali za sada je manje zarazan. Smrtnost u slučaju zaraze SARS-om bila je oko 10 posto dok se za MERS kreće između 32 i 37 posto. Stručnjaci pretpostavljaju da se MERS prenio na ljude s jednogrbih deva te da je s vremenom postao zarazniji. Naime prema SZO-u, u 75 posto novijih slučajeva prešao je s čovjeka na čovjeka, uglavnom u bolnicama.

Nagli porast broja inficiranih najava je da bi se virus mogao početi ozbiljnije širiti svijetom.

Do 2012. MERS je potvrđen u Jordanu, Omanu, Kataru, Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Tunisu, Maleziji i Filipinima. Ovi slučajevi bili su izvezeni iz Saudijske Arabije.

'Velika je vjerojatnost da će se slučajevi nastaviti izvoziti u druge zemlje', objavio je SZO. 'No hoće li se širiti dalje, ovisit će o sposobnosti zemalja u koje stigne da ga brzo otkriju, dijagnosticiraju i provedu potrebne mjere prevencije i kontrole', dodaje svjetska organizacija.

MERS počinje kao obična prehlada, međutim može prerasti u upalu pluća, otkazivanje organa i eventualno uzrokovati smrt. Uzrokuje ga koronavirus MERS-CoV. Trenutno ne postoji poznati lijek ili cjepivo protiv virusa iako je njegov genom dešifriran prošle godine. Do danas je uzrokovao smrt stotinjak ljudi, a u Europi je zabilježeno 11 infekcija te pet smrtnih slučajeva.