ZLOČINCU JE ZLO

Hoće li Ratko Mladić živ dočekati presudu?

10.10.2011 u 15:29

Bionic
Reading

Mladić je prošlog tjedna kolabirao, nakon čega često halucinira i doziva suprugu te se stječe dojam da s njom razgovara

Sve je više upitno hoće li osumnjičenik za ratne zločine Ratko Mladić živ dočekati presudu u Haagu, piše Dnevni Avaz. Mladiću je zdravstveno stanje jako loše, pogotovo od prošlog četvrtka, kad je kolabirao u svojoj ćeliji.

Stražarima je trebalo sat vremena da ga osvijeste, a od tada ima problema s halucinacijama.

'Mladić je ozbiljno bolestan. Moždani udar je ostavio traga, a ponašanje u koje su svi bili uvjereni da je gluma sada se pokazuje stvarnim. Svi u Tribunalu i pritvorskoj jedinici su u panici. Mladić je postao predmet sažalijevanja; od čuvara do najviših službenika. Vrlo često halucinira, doziva suprugu i stječe se dojam da s njom razgovara. Inače, Mladić sve teže govori',  prenosi Dnevni Avaz izjavu jednog od svojih haaških izvora.

Vijest su loše primile majke poginulih Srebreničana, za čiju se smrt sumnjiči Mladića. Predsjednica udruge Srebreničke majke Hatidža Mehmedović smatra da je Srbija s izručenjem namjerno čekala kako bi Mladić došao u pozne godine i kako bi mu se zdravstveno stanje pogoršalo.

'Sve je to izrežirano i čekalo se da dođe skoro do samrti pa da ga isporuče Hagu. I što dalje? Srbija je izručenjem ispala korektna i pravna država u očima svjetske javnosti, koja nikada nije gledala bol i patnju majki ubijene djece, a kriva je koliko i sam Mladić. Ja želim da mu dragi Alah podari dug život, ali ne kao čovjeku, već kako bi kasapin koji je pobio hiljade djece dočekao pravdu', kaže Mehmedović.

Sljedeće ročište o stanju u postupku protiv Mladića bit će održano 10. studenoga.