SASTANAK U MINISTARSTVU

Hoće li Panenić popustiti i dopustiti gašenje rafinerije Sisak?

14.07.2016 u 11:52

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić sastat će se danas sa članovima Upravnog i Nadzornog odbora INA-Industrija nafte te predstavnicima sindikata koji djeluju u toj kompaniji. Tema sastanka bit će analiza stanja u INA-i, s posebnim osvrtom na posljednja događanja u Rafineriji nafte Sisak.

Podsjetimo, prije nekoliko dana Jutarnji list je objavio da je Ina je počela proces zatvaranja rafinerije Sisak.

Naime, Bengt Oldsberg, izvršni direktor sektora Rafinerije i marketing u Ini, svoje je zaposlenike putem eklektroničke pošte obavijestio da je 'počeo s planiranjem transporta sirove nafte iz Rafinerije Sisak u Rafineriju Rijeka'.

'Plan je da prijevoz dosegne puni kapacitet domaće sirove nafte. Moramo planirati realizaciju, razgradnju rafinerije i učinak na poslovnom planu za sljedeću godinu', napisao je Oldsberg u dopisu kojeg je objavio Jutarnji.

Nakon ove objave reagirao je Panenić koji je na svom Facebook profilu objavio oštro upozorenje MOL-u.

'Upoznat sam nalogom Bengta Oldsberga, izvršnog direktora SD-a Rafinerije i marketing, da se počne s aktivnostima transporta nafte iz Rafinerije Sisak u Rafineriju Rijeka, kao i s planovima za zatvaranje Rafinerije Sisak tijekom sljedeće godine. Navedena aktivnost nije prije toga dogovorena u Upravnom i Nadzornom odboru s predstavnicima Republike Hrvatske te ću tražiti zaustavljanje tih aktivnosti do konačnog dogovora ključnih dioničara, Republike Hrvatske i MOL-a, napisao je Panenić.

Sisačka rafinerija je od kad je MOL preuzeo INA-u predmet spora jer s jedne strane država u njoj želi zadržati preradu, a samim tim i ljudima, u kraju koji je ionako opustošen i osiromašen, osigurati kakvu-takvu egzistenciju, dok Mađari imaju drugačije ideje.