KLIRINŠKI LABIRINTI

Hoće li Obama zbog Irana ugroziti svjetske financije?

15.02.2012 u 09:51

Bionic
Reading

SAD i EU razmatraju dosad besprimjerni način kažnjavanje Irana, koji bi doveo do gotovo trenutnog financijskog sloma te zemlje. Riječ je, međutim, o ekstremnoj i potencijalno veoma skupoj opciji za svjetski financijski sustav

Administracija američkog predsjednika Baracka Obame želi izbaciti Iran iz Društva za svjetske međubankarske financijske telekomunikacije (SWIFT), nezavisne klirinške kuće koja je od vitalnog značaja za Iran u trgovinskim ugovorima za prodaju nafte. Klirinške kuće financijske su institucije koje povezuju kupce i prodavatelje, djelujući kao kupac za svakoga prodavatelja i prodavatelj svakom kupcu te apsorbirajući gubitke u slučaju neplaćanja.

SAD i Europa pokušavaju natjerati Iran na povratak razgovorima o nuklearnom programu i usporiti Teheran u potencijalnoj proizvodnji nuklearne bombe, što je glavni razlog za strah i sankcije. Ujedno, to bi moglo osigurati dodatno vrijeme SAD-u da pokuša odvratiti Izrael od očekivanog skorog vojnog napada na Iran.

Dosadašnje ekonomske sankcije Iranu nisu navele tamošnje vlasti da nastavi pregovore.

'Dobrovoljno' ograničavanje Irana

SAD ne može samostalno narediti isključenje Irana iz SWIFT-a, zbog čega je o tome počeo pregovarati s Europom. Neimenovani američki dužnosnik poručio je da bi se predstavnici SWIFT-a do kraja tjedna trebali susresti s dužnosnicima EU-a te bi trebali razmotriti uvođenje ograničenja Iranu u korištenje konzorcija za prikupljanje profita iz naftnog sektora.

Obama još uvijek razmatra moguće štetne posljedice takvog čina. Kažnjavanje Irana putem SWIFT-a moglo bi dovesti do povećanja cijene nafte i ugrožavanja standarda iranskog naroda, piše Associated Press. Unatoč sankcijama, Iran je još uvijek veliki svjetski financijski igrač, a više od 40 iranskih banaka i institucija koriste SWIFT za financijske transakcije. Prekid sustava doveo bi do rasta cijena u Iranu i devalvacije iranske valute, a izbacivanje članice i blokiranje korištenja sustava financijskih transakcija bio bi presedan koji bi mogao ugroziti svjetski financijski oporavak.

SWIFT-ovi odvjetnici trenutno sastanče u Washingtonu, a upućeni kažu da je mogući ishod za konzorcij 'dobrovoljna' zabrana ili ograničenje iranskih transakcija. Ukoliko SWIFT to ne učini sam, SAD očekuje da će Europa primorati financijsku instituciju da otkaže usluge iranskim bankama, rekao je neimenovani dužnosnik Obamine administracije.

Detaljni razgovori u Washingtonu

Mark Dubowitz, stručnjak za sankcije koji savjetuje Bijelu kuću o Iranu, spremno pak navodi da Obamina administracija vodi detaljne razgovore o mogućim povoljnim učincima i štetnim posljedicama blokade iranskih transakcija unutar SWIFT-a.

SWIFT se zasad ne izjašnjava otvoreno o mogućim mjerama protiv Irana. U kratkom priopćenju objavljenom na vlastitoj internet stranici, konzorcij napominje da je posvećen borbi protiv zloupotreba financijskog sustava za financiranje terorizma i da je po tom pitanju surađivao sa sigurnosnim agencijama u SAD-u i Europi.

'SWIFT ostaje posvećen održavanju svoje uloge neutralne svjetske mreže financijskih komunikacija', stoji u priopćenju.

Djelujući na načelima povjerenja i neutralnosti, SWIFT provodi financijske transakcije za više od 10.000 financijskih institucija i korporacija u 210 zemalja, omogućujući korisnicima da razmjenjuju financijske informacije, smanjujući time rizike i cijene.