FOTOFINIŠ

Hoće li Nizozemska pokvariti slavlje i Hrvatima?

10.06.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Nakon što je Nizozemska u dva dana srušila nade Srbije, Bugarske i Rumunjske u različitim stupnjevima eurointegracija, ostaje nam zapitati se piše li se i nama crno u Amsterdamu

Najprije je u srijedu nizozemski parlament odbio pokrenuti postupak ratifikacije srbijanskog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) unatoč velikim nadanjima službenog Beograda nakon uhićenja haškog bjegunca Ratka Mladića i relativno pohvalnog govora Sergea Brammertza pred Vijećem sigurnosti. Iz Nizozemske im je samo hladno poručeno da je Goran Hadžić još uvijek na slobodi. Ova odluka ozbiljan je udarac nadanjima srpskog predsjednika Borisa Tadića da će do kraja godine njegova zemlja dobiti status kandidata za članstvo EU-u.

U četvrtak se nizozemska vlada odbila izjasniti o zahtjevu Bugarske i Rumunjske da uđu u schengenski prostor bez unutrašnjih graničnih kontrola bez obzira na to što je Europski parlament dao zeleno svjetlo. Nizozemci ne vjeruju da Bugari i Rumunji, zbog kojih Hrvatska danas i ima sustav pregovora temeljen na mjerilima i poglavlju 23, napreduju u reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije. Temeljito će pročitati izvješće koji su na tu temu sastavile dvije zemlje i očitovati se 2012. godine. Nitko ne garantira da će odlučiti pozitivno.

U petak će Europska komisija poslati Vijeću Europske unije nacrte zajedničkih pregovaračkih stajališta za zatvaranje preostala četiri poglavlja u pristupnim pregovorima s Hrvatskom. Za zatvaranje pristupnih pregovora bit će nam potrebna naklonost Nizozemske koja je pokazala najžilaviji otpor i u našem slučaju. Nizozemci su žestoki zagovornici monitoringa nad Hrvatskom, i to onoga sa zubima, koji uključuje kazne ako se reforme ne budu ispunjavale, u najboljem slučaju. U najgorem, bit će protiv jer oni nisu ograničeni nikakvim rokovima niti im se ikamo žuri. Niste obavili posao, dođite nam drugi put u srpnju, rujnu, listopadu, njima je svejedno.