REAKCIJE NA PROHIBICIJU

Hoće li nam Bandić otkriti koja je alternativa parkićima?!

16.03.2012 u 13:13

Bionic
Reading

Iako će se Gradska skupština tek očitovati o prijedlogu Grada o kažnjavanju konzumenata alkohola u parkovima i na javnim površinama, signali koje odašilju Bandiću nisu pretjerano pozitivni. Parkići u kojima mahom tinejdžeri provode vikend-izlaske, nemaju neku alternativu. Hoće li represivna mjera proći, presudit će se na sljedećoj sjednici

Prema prijedlogu Grada prekršitelje bi se trebalo kazniti s od sto do tisuću kuna. Ovom bi se mjerom trebao smanjiti broj ovisnika i konzumenata alkohola među maloljetnicima.

HDZ-ova gradska zastupnica Margareta Mađerić ističe kako ne podržava toleranciju prema bilo kojoj vrsti droge ili pak alkoholu, no smatra kako Grad problemu pristupa naopako. Mladima ne nude nikakvu alternativu. 'Cijeli sustav borbe protiv ovisnosti treba promijeniti. Imamo veliki problem s ispijanjem alkohola u parkovima, a djeci kojoj su parkovi namijenjeni nakon vikenda ostaje veliki nered. Parkovi su u očajnom stanju', kaže Mađerić.

Smatra kako bi se u cijelu priču aktivnije trebali uključiti kvartovski policajci, popularno zvani 'bobiji'. 'Ja njih u parkovima ne susrećem', rekla je zastupnica. Policija je prijedlog grada, kako kaže gradski ministar zdravstva Zvonimir Šostar, objeručke dočekala. O povećanju broja kvartovskih policajaca ne govore.

Alternative parkovima za mlade nema, tvrdi Mađerić i dodaje kako se ne može tinejdžere koji dobiju deset-dvadeset kuna džeparca tjerati u skupe noćne klubove. O iskorištavanju gradskih prostora za razne sadržaje za mlade puno se govorilo, no realizacije nema. 'Probleme treba prvo riješiti, a tek onda pribjeći sankcijama', zaključila je.

SDP-ov zastupnik Jurica Meić smatra kako se Bandić bavi trivijalnostima te kako Zagreb ima 'prečih problema koje treba riješiti'. No poručuje kako se represijom ništa ne rješava.

Protiv zabrana je i predsjednik Skupštine Davor Bernardić. 'Prevencija počinje odgojem i obrazovanjem te sustavnom brigom svih društvenih aktera, ne zabranama. Smatra kako se problemu mladih i alkohola treba stati na kraj promoviranjem sporta i izvanškolskih aktivnosti.

Što građani misle o najavljenoj mjeri, doznajte u videoprilogu.