RASPRAVA U OTVORENOM

Hoće li nacionalni lockdown biti neizbježan? Milinović: Apsolutno sam protiv postroženja mjera. Borbi protiv korone u Hrvatskoj štete dvije stvari - panika i politizacija

24.11.2020 u 22:50

Bionic
Reading

Koronavirus ne posustaje. Broj zaraženih, oboljelih s težim simptomima, na respiratoru i umrlih ne pada. Do kraja tjedna uvest će se nove, strože mjere. Bit će usmjerene na pojedine dijelove gospodarstva - ponajprije na ugostiteljstvo. Zahvatit će i kulturu i obrazovanje. Cilj je izbjeći preopterećenost zdravstvenog sustava. Što je važnije - očuvati zdravlje što većeg broja ljudi, njihove živote ili pokušati očuvati ekonomiju? Ako se negativni trendovi nastave, hoće li nacionalni lockdown, pa makar i u blažem obliku nego na proljeće, biti neizbježan?

O navedenim pitanjima u emisiji Otvoreno HTV-a govorili su pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za medicinu rada Marija Bubaš, v.d. ravnatelja KB Dubrava Ivica Lukšić, voditelj Službe za epidemiologiju HZJZ-a Zadar Alan Medić, međimurski župan Matija Posavec i ličko-senjski župan Darko Milinović.

'Trend je uzlazni, mi trenutno imamo oko 450 bolesnika u KB-u Dubrava, od toga 80 na respiratoru. Zdravstveno osoblje je iscrpljeno, dugo smo u toj borbi. U zadnje vrijeme su nam stigli kolege iz svih zagrebačkih bolnica, s njima smo u liječenju covid bolesnika', rekao je u emisiji Ivica Lukšić dodajući da su od početka epidemije pripremljeni na sve što se danas događa.

'Upozoravali smo da kad dođe jesen može doći do ovoga, mi tu situaciju imamo sada. Nikad nam nije nedostajalo respiratora, i dalje se nabavljaju. I dalje sukcesivno otvaramo nove odjele. U Dubravi je i operiranih covid bolesnika više od 100, učinjeno je više od 150 dijagnostičkih CT pretraga i raznih drugih dijagnostičkih pretraga. Reorganizacija je u tijeku, to je dinamički proces', rekao je.

Ne slaže se s HUBOL-om da su stvari van kontrole i kaže da stvari jesu pod kontrolom. 'Događa se jedna kompletna reorganizacija zdravstvenog sustava koja ne bi bila tako moguća da nije tako kontrolirana. Ovo je pitanje cijele zemlje, ne možemo sami', rekao je Lukšić.

Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Zadar, rekao je da u Zadru imaju relativno stabilnu situaciju i da dnevno imaju brojke između 100-120 do 130 novooboljelih. Osvrnuo se i na situaciju u Salima. Rekao je da je došlo do opuštanja i da je situacije eskalirala.

'Trenutno na području Sala i susjednih mjesta imamo 47 aktivinih slučaja. Koronavirus ušao je i u Dom za starije i nemoćne u Salima koji ima 20 štićenika. Polovica njih je pozitivna na koronavirus', istaknuo je.

Matija Posavec, župan Međimurske županije rekao je da je situacija u njegovoj županiji kad se gleda krivulja kao slovo W.

'Ono što daje nekakav optimizam je da smo mi u našoj strategiji u borbi protiv koronavirusa korak ispred virusa', rekao je i podsjetio da su još u veljači kupili 10 respiratora i donijeli odluku da se plate računi veledrogerijama.

Dodao je i da u ovom trenutku imaju preko 25 posto testiranog stanovništva, a da su danas u rad pustili izvanbolnički tericijalni respiratorni centar sa 80-100 kreveta.

Župan Ličko-senjske županije Darko Milinović kaže da ga ne zabrinjava 'ništa posebno' u njegovoj županiji.

'Ličko-senjska se uklapa u prosjek Hrvatske. Zabrinulo me prije nekoliko dana, imali smo prodor u jedan privatni dom za starije osobe sa prihičkom poteškoćama, od 157 je 127 pozitivnih. Danas borbi protiv korone u Hrvatskoj štete dvije stvari, jedna je panika, a druga je politizacija. To su dvije situacije koje trebamo iskorijeniti. Da se osvrnem na nove mjere koje su najavljene, ja sam apsolutno protiv postroženja mjera. Imam ja nekakvog iskustva kao ministar zdravstva, bio sam ministar kad je bila pandemija svinjske gripe.'

'Ja sam', dodao je, 'kao ministar zdravstva zabranio pušenje u svim zatvorenim prostorima, to je trajalo pet-šest mjeseci. Bio sam u jednom noćnom klubu, mogu reći kojem jer više ne postoji - People's. Na jednom rođendanu, kao ministar, zabranjeno pušenje. Do 3, 4 ujutro. U 12 sati negdje oko mene ljudi puše. Ja sam se pokušao malo maknuti, da me baš ne uslikaju, sutra sam poslao inspekciju Ministarstva zdravstva, otišla je tamo i zatvorila klub na sedam dana. Mi danas postrožavamo mjere, a ove mjere koje su do sada važeće se ne poštuju. To je osnovni problem širenja virusa. Da smo imali da je zatvoren najpoznatiji zagrebački kafić zbog nepoštivanja mjera, to bi odjeknulo', rekao je.

Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za medicinu rada Marija Bubaš rekla je kako se uvijek govorilo i naglašavalo da stožer promišlja o donošenju strožih mjera i da neće postupati u panici i da će se dobro pratiti trend.

'Gospodin Lukšić dobro je rekao: Sve što danas živite i radite moralo je biti ranije isplanirano. Bez sustavnog praćenja i postupanja nema ni dobrog funkcioniranja.' Podsjetila je da su 16. ožujka proglašene mjere koje su Hrvatskoj donijele lockdown.

'Nakon toga smo svjedočili popuštanju mjera krajem travnja. Treba ponovno reterirati prema toma, ali na razuman način koji će biti dobro izbalansiran da će gospodarstvo i normalan život moći ići dalje.'

Na pitanje tko će donijeti konačnu odluku politika ili struka Bubaš je rekla kako ministar Beroš uvijek traži da struka kaže svoje mišljenje i struci daje da ima glavnu riječ.