UPRAVNO VIJEĆE HINE

Hoće li ministar Mesić poslušati glas radnika?

08.07.2011 u 16:28

Bionic
Reading

Ministar kulture Jasen Mesić danas je u Saboru najavio da će njegovo ministarstvo dodatno razmotriti odluku o imenovanju petog člana Upravnog vijeća Hine, onog koji se bira iz reda Hininih zaposlenika te da vlada u tom smislu prihvaća amandman Odbora za medije

Odbor za medije jučer je jednoglasno Saboru predložio da na prijedlog vlade, zbog isteka četverogodišnjeg mandata, razriješi dosadašnje članove Upravnog vijeća, te da, iz reda stručnjaka za medije, ponovno imenuje Vlahu Bogišića, a iz reda ekonomsko-financijskih, pravnih i informatičkih stručnjaka Aleksandra Adlera te kao nove članove Tomislava Radića i Damira Borasa

No što se tiče izbora petog člana Odbora iz reda Hininih zaposlenika, Odbor je utvrdio amandman po kojemu će se o tom petom članu odlučivati naknadno, nakon što Ministarstvo kulture dodatno razmotri postupak imenovanja, odnosno utvrdi primjenjuje li se na taj postupak Zakon o radu ili Zakon o Hini kao posebni propis.

U raspravi o predloženom razrješenju, odnosno imenovanju članova Upravnog vijeća Hine, ministar Mesić je kazao da vlada prihvaća taj amandman Odbora te da će, s obzirom na to da je ministarstvo u vrlo kratko vrijeme dobilo 'niz dodatnih pisama, obrazloženja i dodatnih traženja', cijelu situaciju još dodatno razmotriti.

'Na taj način ćemo moći izbrusiti ovu odluku o imenovanju petog člana Upravnog vijeća, odnosno člana iz redova zaposlenika', poručio je Mesić.

Ljubica Lukačić u ime Kluba HDZ-a također je podržala amandman Odbora, rekavši kako je, s obzirom na to da je u Odbor stiglo nekoliko zahtjeva 's jedne i druge strane, od onih koji misle da se člana iz redova zaposlenika treba birati na jedan ili drugi način', eventualni nesporazum potrebno riješiti na najbolji mogući način.

HDZ-ova zastupnica Sunčana Glavak u pojedinačnoj je raspravi podsjetila kako je Odbor jučer podržao imenovanje preostala četiri člana Upravnog vijeća iz reda stručnjaka.

Na odboru je, napomenula je, bilo i riječi o tome može li predloženi član Damir Boras kao vanjski član Odbora za medije obnašati i dužnost člana Upravnog vijeća Hine te da je dogovoreno kako će se on konzultirati postoje li u tom smislu sumnje u sukob interesa, a ako postoje, Boras je najavio da će prednost dati Hini.

Glavak je izrazila uvjerenje da će kandidati za članstvo u Upravnom vijeću, o kojima bi Sabor popodne trebao glasovati, 'biti ekipa koja će provesti strateški plan razvoja Hine od 2011. do 2013. godine'.

Nada se i kako će oni poraditi i na uvođenju novih Hininih usluga, što je ocijenila nužnim te da će Hina 'na kraju biti ono što se od nje očekuje - javni servis bez lijevih, desnih, srednjih, bilo kakvih pritisaka i nastaviti profesionalno obavljati svoju agencijsku djelatnost'.

Sindikat novinara Hrvatske u svom je pismu premijerku Kosor upozorio da je prilikom predlaganja kandidata za predstavnika zaposlenika u Upravnom vijeću Hine Vlada zanemarila legitiman i legalan prijedlog Hinine podružnice Sindikata novinara Hrvatske i Radničkog vijeća koji su za tu dužnost predložili predsjednicu Radničkog vijeća Slavicu Cvitanić.

Riječ je o kolegici koja je na posljednjim legalnim demokratskim izborima za Radničko vijeće Hine nosila sindikalnu listu i osvojila oko 60 posto glasova zaposlenika agencije.

'Zakon o Hini propisuje da se jedan član UV-a bira iz reda zaposlenih, a Radničko vijeće i sindikat zauzeli su stav da bi taj član trebao biti predstavnik radnika koji ima legitimitet proizašao iz Zakona o radu, točnije njegova 163. članka koji govori o sudjelovanju radnika u odlučivanju, odnosno 'predstavniku radnika u organu poslodavca'. Naime, Zakon o radu, na koji se pozivaju RV i sindikat, jedini je propis koji uređuje na koji način radnici predlažu svog predstavnika u organu poslodavca, a u Hininom slučaju to je Upravno vijeće', podsjetio je predsjednik Sindikata novinara Anton Filić.