PAPANDREOU U BERLINU

Hoće li Merkel spasiti Grčku i eurozonu?

27.09.2011 u 13:36

Bionic
Reading

Grčki premijer Georgios Papandreou došao je danas u Berlin kako bi dogovorio nastavak europske pomoći Grčkoj, koja već mjesecima balansira na rubu propasti, zbog čega je ugrožena i cijela eurozona. Ako bi se biralo koji svjetski premijer u proteklih godinu dana ima najteži i najgori posao, nema sumnje da bi Grk Georgios Papandereou bio jedan od kandidata

Ovaj političar se već skoro dvije godine bori s desetljećima neodgovorne politike grčkih političkih elita, kojoj i sam pripada (sin je legendarnog socijalista Andreasa Papandreoua), no shvatio je da se jednostavno više ne može nastaviti starim putem.

I to iz prilično jednostavnog razloga – Grčka je ostala bez novca, pritom još opterećena sve većim i opasnijim dugom, koji prijeti urušavanjem cijele eurozone. Papandreou se tako već mjesecima nalazi između dvije vatre, ili čak nekoliko njih, te ih sve pokušava ugasiti, u čemu mu baš ne pomažu ni grčka javnost, ali ni moćnici Europske unije.

Danas je pak grčki premijer došao u posjet Berlinu, u goste kancelarki Angeli Merkel, koja u svojim rukama drži sudbinu Grčke, pa i cijele EU, kako bi se pokušali dogovoriti o još jednoj novčanoj injekciji Grčkoj. Georgios Papandreou je na početku svojeg posjeta Njemačkoj održao govor pred Udruženjem njemačkih industrijalaca, u kojem je, citirajući Baracka Obamu i njegov 'Yes we can!', poručio da se Grčka može izvući iz ekonomske rupe u koju je upala.

'Mogu garantirati: ispunit ćemo naše obaveze. Mi nismo siromašna zemlja, nego zemlja koja je bila loše vođena', istaknuo je Papandreou u govoru, koji je na trenutke bio i emotivan, posebice kada je zatražio više poštovanja za svoju zemlju i svoj narod.

'Ne tražimo aplauz, ali očekujemo poštovanje za stvari koje smo učinili! Svaki Grk želi promjene i stoga je iznimno važno da europski partneri budu na strani Grčke', poručio je Papandreou cijeloj njemačkoj javnosti, istaknuvši da su nerealna očekivanja da se cijelo grčko društvo preko noći promijeni po diktatu Bruxellesa.

Georgios Papandreou je u Berlin stigao u ključnom trenutku, s obzirom da službenoj Ateni nestaje novca, te sve ovisi o novoj pomoći Europske unije. Njegov večerašnji sastanak s kancelarkom Merkel bi trebao pokazati kako će se stvari dalje razvijati te koja sudbina čeka cijelu eurozonu.

Pritom je raspoloženje javnosti i u Njemačkoj i u Grčkoj više nego negativno. Ankete pokazuju da je čak 80 posto Nijemaca protiv pomoći Grčkoj, dok čak 84 posto Grka ima izrazito negativno mišljenje o Angeli Merkel, koja je – bez konkurencije – najomraženija političarka u Grčkoj. Mediji izvještavaju da je 'Merkel' u međuvremenu postala i psovka u Grčkoj, koju obični ljudi koriste kada žele nekoga uvrijediti kao groznu osobu! Zanimljivo je da je još 2005. godine 78 posto Grka navodilo Njemačku kao omiljenu zemlju svijeta, dok je danas taj broj pao na 29 posto.

Nitko ne misli da će današnji posjet Berlinu naročito promijeniti takvu percepciju, a na konkretne rezultate razgovora između Merkel i Papandreoua će se čekati do sutra.