KANCELARKA U ZAGREBU

Hoće li Merkel Kosoricu više kuditi ili hvaliti?

20.08.2011 u 11:11

Bionic
Reading

Dolazak Angele Merkel u ponedjeljak u Hrvatsku tek je drugi dolazak njemačkog kancelara u Zagreb te je stoga posjet od iznimne važnosti za našu zemlju

U Hrvatskoj će se Merkel sastati s predsjednikom Ivom Josipovićem i predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor s kojima će, kako je birokratski priopćeno iz njezina ureda, razgovarati o bilateralnim i međunarodnim pitanjima, a poseban naglasak dat će se i o stanju na zapadnom Balkanu. Prema mišljenju brojnih analitičara i pisanju medija očekuje se da će kancelarka Merkel hrvatske domaćine malo hvaliti pa malo kuditi.

Njemačka danas Hrvatsku koja se nalazi na pragu ulaska u Europsku uniju vidi kao faktor stabilizacije na Balkanu i motor koji bi i ostale zemlje jugoistoka Europe trebao povući prema punopravnom članstvu u EU. I u tom smislu dobit ćemo pohvale da nastavimo zacrtanu proeuropsku politiku bez naglih skretanja udesno. Što se, u žaru predizborne kampanje, dogodilo premijerki Kosor u Kninu odakle je, prigodno, za godišnjicu Oluje, pozdravila nepravomoćno osuđene generale u Haagu Antu Gotovinu i Mladena Markača. Nezaobilazna tema bit će i ugroženo stanje stabilnosti na Kosovu, pa je za očekivati da će Merkel i preko hrvatskih domaćina pokušati utjecati na službenu Prištinu da se tenzije smire. Premijerka Kosor, naime, upravo u srijedu putuje na Kosovo, samo dan nakon što Merkel napusti Beograd.

Kad je u pitanju gospodarstvo, tu treba očekivati kritike jer strani investitori, pa prema tome i njemački, nailaze na brojne prepreke prilikom poslovanja u Hrvatskoj. Uostalom, kancelarka Merkel ogorčenje njemačkih investitora Hrvatskom iznijela je i predsjedniku Josipoviću tijekom njegova posjeta Berlinu koncem siječnja ove godine. Tada se Merkel požalila Josipoviću da njemački investitori u našoj zemlji nailaze na lošu poslovnu klimu i da se susreću s ozbiljnim problemima i opstrukcijama na svim razinama, od lokalne zajednice do Vladina kabineta.

Istaknuto je kako njemački investitori imaju dojam da je Hrvatska neprijateljski nastrojena prema ulasku stranog kapitala i da to može ozbiljno ugroziti dolazak stranih investitora i spriječiti gospodarski oporavak zemlje u kojoj je recesija najžilavija u regiji. Nijemci su, naime, treći najveći investitori u Hrvatskoj, iza Austrijanaca i Nizozemaca. Valja istaknuti kako je njemačke biznismene najviše zasmetalo to što nitko od suradnika premijerke Kosor ni nakon četiri mjeseca nije bio u stanju ili zainteresiran očitovati se o 15 velikih projekata za koje su pokazali interes u Hrvatskoj. Projekti se prije svega odnose na infrastrukturu, energetiku, poljoprivredu i turizam. Isti su dati na uvid Vladi još jesenas, a koncem siječanja 2011. Nijemci su svoje nezadovoljstvo prenijeli kancelarki Merkel. O sporosti hrvatske birokracije premijerka Kosor sigurno će ponešto trebati ispričati njemačkoj kancelarki. Slučaj Dajla također ne ide u prilog ovoj Vladi i njezinim navodnim naporima na stvaranju povoljne klime za investitore, a i na pravnu sigurnost u Hrvatskoj baca ružnu sjenu

Posjet Angele Merkel vladajući HDZ sigurno će pokušati iskoristiti u promidžbene svrhe u predizborno vrijeme na valu optimizma vezanog uz završetak pristupnih pregovora s Europskom unijom čemu je dobrano kumovala i njemačka naklonost Hrvatskoj.

Tome u prilog ide i činjenica da je njemačka novinska agencija dpa od kancelarkina glasnogovornika Steffena Seiberta doznala da je posjet prilika za 'dvostruku čestitku': 'Merkel će Kosor čestitati 20. obljetnicu neovisnosti njezine zemlje i na završetku pregovora s Europskom unijom.' Ne bismo se trebali čuditi ako Merkeličini pozdravi i čestitke premijerki Jadranki Kosor završe u predizbornim spotovima HDZ-a iako analitičari sumnjaju u takav rasplet situacije, jer njemačka kancelarka ima mnogo problema oko krize koja trese Europu i ozbiljno narušava stabilnost eura da bi se brinula o hrvatskim izborima. Tu je, naravno, i loše iskustvo s Ivom Sanaderom.

U tom smislu kako bi se ukazala što viša počast njemačkoj kancelarki treba tumačiti i neslavan pokušaj 'žicanja' počasnog doktorata za Merkel koji je neslavno završio jer se zagrebačko sveučilište nije dalo uvući u predizbornu kampanju.

Nakon Hrvatske, u utorak Merkel putuje u Srbiju gdje će također razgovarati o gospodarstvu, ali i stanju na Kosovu. Očekuje se da će Merkel u Srbiji poručiti kako priznanje Kosova nije uvjet za napredak te zemlje prema Europskoj uniji. U Beogradu će se Merkel sastati i s Ružicom Đinđić, udovicom ubijenog srpskog premijera Zorana Đinđića.