bitka za bijelu kuću

Hoće li kandidatura superbogataša Michaela Bloomberga izazvati protuefekt kojem se nije nadao

25.11.2019 u 21:53

Bionic
Reading

Nakon višegodišnje igre hoću-neću, Michael Bloomberg konačno se odlučio kandidirati za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. U nedjelju je 77-godišnji milijarder, filantrop, medijski magnat i bivši gradonačelnik New Yorka službeno najavio da će započeti kampanju za ulazak u Bijelu kuću na predizborima u Demokratskoj stranci

O mogućoj predsjedničkoj kandidaturi Michela Bloomberga nagađa se već dulje vrijeme. U ožujku ove godine izričito je odbacio mogućnost da se uključi u utrku, ali se u međuvremenu ipak predomislio.

'Kandidiram se za predsjednika da pobijedim Donalda Trumpa i obnovim Ameriku', rekao je Bloomberg u nedjeljnoj izjavi, poručivši da si ne mogu priuštiti još četiri godine nesmotrenih i neetičnih postupaka predsjednika Trumpa.

Ako Trump osvoji drugi mandat, smatra Bloomberg, zemlja se možda nikad neće oporaviti od štete.

Forbes svrstava Bloomberga na deveto mjesto najbogatijih ljudi na svijetu i procjenjuje da je 'težak' 55,5 milijardi dolara. Temelj njegova poslovnog carstva je tvrtka Bloomberg L.P. sa sjedištem u New Yorku, a koja se bavi financijskim podacima i medijima. Tvrtka pruža financijske softverske alate i poslovne aplikacije kao što su analitika i platforma za trgovanje dionicama, podatkovne usluge te vijesti financijskim tvrtkama i organizacijama putem Bloombergova terminala (Bloomberg Professional Service). Djeluje širom svijeta, pa i u Hrvatskoj.

Trump je na toj istoj Forbesovoj listi zauzeo tek 259. mjesto, s imovinom od preko tri milijarde dolara.

Bloomberg je najavio da će potrošiti najmanje 150 milijuna dolara na različite aspekte izborne kampanje, od čega više od 100 milijuna dolara za internetske reklame u kojima se napada Trumpa. U kampanju ulazi u trenutku u kojem rastu kandidati progresivne stranačke ljevice Bernie Sanders i Elizabeth Warren i kada kopni zamah bivšeg potpredsjednika Joea Bidena. Milijarder koji će se pokušati nametnuti kao umjerena alternativa nije nepoznato lice u politici.

Kao gradonačelnik, upravljao je New Yorkom čvrstom rukom 12 godina. Dužnost je preuzeo samo tri i pol mjeseca nakon terorističkih napada na Sjedinjene Američke Države 11. rujna 2002. godine. U tri mandata Velika Jabuka je pod njegovim vodstvom doživjela veliku transformaciju. Od New Yorka uspio je napraviti jedan od najsigurnijih velikih američkih gradova, znatno povećati kvalitetu življenja te produžiti ukupan životni vijek stanovnika.

>>> Bloomberg kao gradonačelnik potrošio 650 milijuna dolara svog novca

No Bloombergu predstavlja problem to što se vratio u Demokratsku stranku tek 2018. godine. Demokrate je podržavao do 2001. godine, kada je kao kandidat republikanaca izabran za gradonačelnika New Yorka. Reizabran je 2005. godine, također kao republikanac, s kojima se razišao 2007. godine. Za treći mandat na čelu New Yorka izabran je 2009. godine kao nezavisni kandidat.

Shodno tome, nije sveobuhvatno suglasan sa svim općim temama koje prihvaćaju drugi demokrati, posebno onih koje se vežu za progresivne ideje. Bloomberg je osvjedočeni borac za kontrolu oružja i borbu protiv klimatskih promjena te je u tu svrhu donirao milijune dolara. Ali kritizira sustav zdravstvene skrbi koji je uveo bivši američki predsjednik Barack Obama i smatra da je porez na bogatstvo, koji je predložila Warren, vjerojatno neustavan.

  • +8
Michael Bloomberg Izvor: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia / Autor: JosiahW

Na Bloomberga se u odnosu na ostale gleda kao na centrističkog kandidata koji je prijateljski nastrojen Wall Streetu.

Bloombergova nominacija nije dočekana širom otvorenih ruku u demokratskoj bazi, piše Vox.com. Anketa provedena ubrzo nakon što su početkom mjeseca počela nagađanja da će se kandidirati pokazala je da bi svega četiri posto birača Demokratske stranke izabralo bivšeg gradonačelnika New Yorka kao prvi izbor za predsjedničkog kandidata, iza Bidena, Sandersa, Warren, Petea Buttigiega i Kamale Harris. U odnosu na predsjednika Trumpa, Bloomberg ima prednost, ali imaju je i Warren, Sanders i Biden.

Odmah poslije objave nominacije Bloomberg se našao na meti protukandidata koji mu zamjeraju bogatstvo.

Senator Bernie Sanders, koji se nalazi u kampanji u Iowi s jednim od svojih glavnih surogata - zvijezdom lijevog krila Demokratske stranke Alexandrijom Ocasio-Cortez - zločesto je primijetio pred pristalicama da Jeff Bezos, vrijedan 150 milijardi dolara, podržava Mikea Bloomberga, vrijednog samo 50 milijardi dolara.

'To je prava klasna solidarnost', poručio je ironično, javlja Vox.

Mediji su nedavno otkrili da je šef Amazona, Jeff Bezos, zvao Bloomberga i nagovarao ga da krene u utrku za Bijelu kuću. Mnogi američki supermilijarderi uplašeni su da bi u Bijelu kuću iduće godine mogli zasjesti Sanders ili Warren, a koji prijete uvođenjem posebnih poreza na bogatstvo kojima žele subvencionirati smanjenje nejednakosti u zemlji. Warren bi i raskomadala Google, Apple i Facebook. Protivnici ih tako optužuju da žele uvesti socijalizam u Americi.

Senatorica Elizabeth Warren također je napala Bloomberga napisavši na Twitteru da je već potrošio više novca nego ijedan kandidat u povijesti u prvom tjednu. Zbog toga smatra da je njen porez na bogatstvo prava stvar.

'Jedan milijarder zove drugog milijardera i traži od njega da se kandidira za predsjednika - šokirana sam!' napisala je Warren kada je procurilo da se Bezos angažirao na vrbovanju Bloomberga kao kandidata.

Za razliku od Sandersa i Warren, Biden, koji je trenutno vodeći kandidat, nema problema s time što je Bloomberg ušao u utrku.

Ben White s portala politico.com kaže da mnogi na Wall Streetu gledaju blagonaklono na Bloomberga, ali dobro znaju da je njegova predsjednička kandidatura u najmanju ruku na dugom štapu. White je citirao izvor s Wall Streeta koji mu je kazao kako je 'smiješno' to što Bloomberg misli da može pobijediti u utrci za demokratsku nominaciju.

Bloombergova predsjednička kandidatura mogla bi imati suprotan učinak od onoga koji je namjeravao ostvariti i osnažiti progresivne kandidate poput Warren i Sandersa te pritom mrviti podršku onim umjerenima, poput Bidena i Buttigiega, zaključuje White.