VITALNI MORSKI PUT

Hoće li Iran zatvoriti Hormuški tjesnac?

05.01.2012 u 20:24

Bionic
Reading

Svaki pokušaj Irana da zatvori Hormuški tjesnac bio bi protuzakonit i ne bi uspio, rekao je u četvrtak britanski ministar obrane Philip Hammond, a većina analitičara suglasna je s tim stajalištem, jer tvrde da bi Iran teoretski na kraće vrijeme mogao zatvoriti taj vitalni morski put, ali bi cijena koju bi morao platiti za taj potez bila previsoka

'Prekid dopreme nafte Hormuškim tjesnacem ugrozio bi regionalni i globalni gospodarski rast', rekao je Hammond u govoru američkog Atlantskog vijeća u Washingtonu.'Svaki pokušaj zatvaranja Hormuškog tjesnaca bio bi protuzakonit i završio bi neuspjehpm', istaknuo je Hammond, dodavši da će pripadnici britanske Kraljevske mornarice i dalje davati važan doprinos Združenim pomorskim snagama u kojima pripadnici mornarica 25 zemalja pod američkim vodstvom obavljaju misiju koja uključuje borbu protiv gusarstva i terorizma te očuvanje sigurnosti u Zaljevu.

Posljednjih su nekoliko tjedana mnogi visoki iranski vojni i civilni dužnosnici upozoravali da bi Iran mogao upotrijebiti silu kako bi zatvorio Hormuški tjesnac ako Zapad uvede sankcije na izvoz iranske nafte.

Analitičari ne vjeruju da bi Iran mogao 54 kilometra širok ulaz u Zaljev držati zatvorenim jako dugo. Većina se slaže da bi tu bila riječ o nekoliko dana, ali bi i to uzrokovalo velike potrese na svjestkom tržištu, jer se Hormuzom prevozi petina ukupne svjetske nafte.

Osim toga, takva bi mjera, ističu svi, uzrokovala vrlo brz i žestok odgovor SAD i drugih zemalja, nakon čega bi se Iran mogao naći vojno i gospodarski gotovo uništen.'(Iranci) Mogu izazvati dosta neugodnosti... što ovisi o tome koliku su količinu patnje kadri podnijeti (kao cijenu za to)', upozorio je profesor sa studija nacionalne sigurnosti na Američkom koledžu ratne mornarice na Rhode Islandu, dodavši da je mnogo vjerojatnije da će Iran samo nastaviti prijetiti.

Iranske prijetnje analitičari tumače mješavinom nastojanja Teherana da odvrati Zapad od novih sankcija i da svojim građanima odvrati pozornost od stvarnih problema u društvu uoči parlamentarnih izbora koji će se održati u ožujku.

'Takvom prijetnjom Iran sad ne može mnogo izgubiti, ali može mnogo dobiti', kaže britanski analitičar Henry Wilkinson, iako se mnogi boje da bi Iran, što ga se više stjera u kut, mogao izgubiti osjećaj za realnost i učiniti nešto iracionalno.

Kad bi se odlučio na takvo nešto, postoji nekoliko mogućnosti za kojima bi Teheran mogao posegnuti, smatraju analitičari. Svjesta američke premoći u konvencionalnom naoružanju u toj regiji, Iran bi vjerojatno odabrao neku od inačica gerilske borbe na moru, s brzim napadima na zapadne ciljeve i još bržim udaljavanjem s mjesta događaja.

No stručnjaci najizglednijim drže scenarij po kojem bi Teheran jednostavno objavio blokadu tjesnaca i možda pucao prema zapadnim brodovima u znak upozorenja, ustvrdivši da je u more postavio mine.'Dovoljno je da Iranci kažu da su minirali tjesnac i tankerska bi plovidba u potpunosti trenutačno prestala', upozorava analitičar Jon Rosamund iz Jane'sa.

Američke i druge vojne snage odmah bi se našle pod pritiskom brodara i potrošača da minolovcima i ratnim brodovima prisilno oslobode tjesnac, što bi Iran primoralo da vojno reagira ili se pokaže slabićem koji prijeti u prazno.

Zatvaranje tjesnaca zapravo bi, tvrde stručnjaci, bilo objava rata, što je prilika koju njegovi neprijatelji ne bi olako propustili. A ne zna se do koje bi granice mogući sukob eskalirao.'Mogli bismo iskoristiti tu priliku da potpuno uništimo iranski vojni sustav', smatra bivši američki obavještajni dužnosnik Anthony Cortesman.

'Sigurno bi se na udaru našla njihova nuklearna postrojenja. Ako Iran pokrene sukob, nen postoji granica do koje bi on mogao eskalirati', dodao je Cortesman. S obzirom na to s koliko je vojnom moći suočen, Iran će najvjerojatnije, drže stručnjaci, ostaviti Hormuški tjesnac otvorenim, pa i zbog izvoza svoje nafte, i tražiti druge načine da naudi svojim protivnicima, zadržavajući tek oštru retoriku.