VLADA U SISKU

Hoće li (i koliko) poskupjeti plin? To trenutno ne zna ni Plenković

23.02.2017 u 07:00

Bionic
Reading

Vlada će danas održati sjednicu u Sisku. Glavnina točaka dnevnoga reda odnosi se na projekte vezane uz taj grad i Sisačko-moslavačku županiju, a na sjednici bi trebala biti donesena i odluka o proglašenju projekta Hoteli Plat u Župi dubrovačkoj strateškim investicijskim projektom. Nakon nekoliko dana razgovora trebala bi biti donesena i odluka o najvišoj cijeni plina za kućanstva

Jutarnji neslužbeno doznaje da će, ako dođe do poskupljenja, ono biti minimalno. Kolika će biti najviša cijena plina za kućanstva, uoči sjednice Vlade još je nepoznanica. Nakon sastanka premijera s predstavnicima Ministarstva zaštite okoliša i energetike održanog prekjučer državni tajnik Ante Čikotić o poskupljenju nije htio govoriti, no dao je do znanja da je ono neizbježno.

'Moram naglasiti da su cijene na burzama u Europi značajno porasle u odnosu na prošlu godinu zbog oštrih zima i praznih skladišta. Sada ulažemo dodatne napore kako bismo prošli kroz sve stavke strukture cijene plina i kako bismo našli prostora da to građani ne osjete. Cilj je da se poslovanje državnih tvrtki, transportnog sustava i svih ostalih elemenata racionalizira u cilju smanjenja udara', kazao je Čikotić. Plin bi mogao poskupjeti od 15 do čak 20 posto, doznaje Novi list. Ministar financija Zdravko Marić uoči zasjedanja Vlade u Sisku također je neodređen.

Sisku zgrada i novac za bolnicu, Hotelima Plat strateški status

Nakon izvješća o dosad učinjenom i o budućim projektima u Sisku i Sisačko-moslavačkoj županiji ministri bi trebali prihvatiti nekoliko zaključaka vezanih uz obnovu i održavanje državnih i županijskih cesta, kao i zaključak o darovanju Gradu Sisku bivše upravne zgrade Željezare kako bi se ostvario projekt Tehnološkog parka Grada Siska.

Sisačko-moslavačkoj županiji bit će pak darovana bivša vojarna u Lađarskoj ulici za unapređenje djelatnosti visokog obrazovanja u toj županiji, a Župi svetog pape Ivana Pavla II u Petrinji darovat će zemljište za izgradnju crkve.

Projekt Hoteli Plat u općini Župa dubrovačka, koji bi Vlada trebala proglasiti strateškim investicijskim projektom, obuhvaća rekonstrukciju hotelskog kompleksa u resort s pet zvjezdica, kapaciteta od oko 550 smještajnih jedinica, uz otvaranje više od 400 radnih mjesta, i to do turističke sezone 2019. godine. Projekt je vrijedan 428 milijuna kuna.

Nakon sjednice Vlade bit će potpisani ugovori i to: Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava unutar Poziva na dostavu projektnih prijedloga Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i/ili dnevnim kirurgijama i Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava unutar Poziva na dostavu projektnih prijedloga Poboljšanje pristupa hitnoj zdravstvenoj zaštiti u okviru Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.'

Riječ je o dva projekta u sisačkoj Općoj bolnici Dr. Vuk Pedišić - rekonstrukciji bolničkog kompleksa i uspostavi dnevne bolnice te rekonstrukciji bolničkog kompleksa i uspostavi objedinjenog hitnog bolničkog prijema – ukupno vrijednih 88,5 milijuna kuna, od čega je 70 milijuna kuna bespovratnih Unijinih sredstava. Cilj je povećanje kvalitete i dostupnost usluga u dnevnoj bolnici, odnosno smanjenje troškova hitnog prijema, i kvalitetnija medicinska usluga.

Prije sjednice Vlade premijer Andrej Plenković posjetit će sisačku Rafineriju nafte te će obići postrojenja i sastati se s predstavnicima Ine i Rafinerije

Uz Plenkovića bit će potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, ministar državne imovine Goran Marić, ministar financija Zdravko Marić, ministar pravosuđa Ante Šprlje, ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić te državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ante Čikotić