MLADIĆ I HADŽIĆ NISU UVJET

Hoće li EU Srbiji progledati kroz prste?

20.05.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Izjava luksemburškog ministra vanjskih poslova Jeana Asselborna u utorak u Beogradu kako bi Srbija i bez uhićenja haških bjegunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića mogla dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji u Hrvatskoj je prošla gotovo neprimjetno

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Mario Dragun nije želio komentirati izjavu luksemburškog ministra samo kratko rekavši da Europska unija ima 27 članica, što znači da je kod nas to shvaćeno kao soliranje.

'Srbija bi mogla dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji čak i ako Mladić i Hadžić ne budu uhićeni i izručeni Haškom tribunalu, ali je nužno da se pokaže jasna politička volja za njihovo uhićenje', kazao je Asselborn, podsjetivši kako je Hrvatska dobila status kandidata u listopadu 2005. godine premda hrvatski general Ante Gotovina u tom trenutku još nije bio uhićen. Tada je, po njegovim riječima, bilo ocijenjeno da postoji jasna politička volja Zagreba da se Gotovina nađe u Haagu.

U međuvremenu je stigla i neslužbena informacija da će Srbija biti negativno ocijenjena u izvještaju Sergea Brammertza pred Vijećem sigurnosti, čime je vjerojatno pokopana Asselbornova ideja, ali je ostao gorak okus da se Srbiji opet popušta, dok smo mi tijekom cijelih pregovora usporavani upravo zbog pitanja koja su se ticala Haškog suda.Europska unija želi da Srbija i cijeli zapadni Balkan postane dijelom te integracije, a pošto su tamo još uvijek jake protueuropske snage češće joj se popusta nego je to bio slučaj s Hrvatskom. Odluka o Srbijanskoj kandidaturi donijet će se tek iza ljeta i ima dosta vremena da se pronađu modaliteti kako sve to izvesti unatoč nesuradni s Haškim sudom.

Politolog Dražen Grubiša smatra da je Asselbornov istup očit primjer ulizivačke politike koja se vodi u Europi kada se jedni drugima ulaguju iz različitih interesa i sve zbog toga što ne postoji jedinstvena europska politika. 'Europska politika se tek gradi, a pitanje je koliko će se udovoljiti zahtjevima šefice europske diplomacije Catherine Ashton koji traži 5000 ljudi pod svoju kontrolu i objedinjenje politika', rekao je Grubiša. Upitno je koliko će joj to poći za rukom jer takvi zahtjevi vode prema europskoj superdržavi koje se mnogi boje.