ANTIKORUPCIJSKI PROCES

Hoće li država na Sanaderu pokazati mišiće?

25.01.2011 u 13:45

Bionic
Reading

Hoće li, osim iz medija, obrana bivšeg premijera i aktualnog salcburškog uznika Ive Sanadera i formalno saznati što se njihovom branjeniku stavlja na teret, sud će odlučiti idući tjedan

'O zahtjevu obrane te prijeporu kada okrivljenik i njegovi branitelji imaju pravo na uvid u spis odlučit će sudac istrage Krešimir Devčić nakon povratka sa službenog puta u SAD idućeg tjedna', kazao je Hini predsjednik Odjela za USKOK istražnog centra Županijskog suda Ratko Šćekić

Slovo novog Zakona o kaznenom postupku, po kojem se vode USKOK-ove istrage, kaže da okrivljenik i branitelj imaju pravo razgledati spis i predmet nakon što se okrivljenik ispita. S obzirom na to, Sanaderova obrana prijepor ne vidi i smatra da su već trebali dobiti njegov spis.

Forma je, smatraju, ispunjena jer je 'Sanader krajem 2010. na ispitivanju u Austriji iznio obranu i rekao da se ne osjeća krivim za ono za što ga se tereti u Hrvatskoj te bi na isti način postupio i da je bio u Hrvatskoj', ističe jedan od njegovih odvjetnika Goran Suić

Stoga su USKOK-u podnijeli zahtjev za uvid u spis i priložili dokumentaciju s ispitivanja u Austriji, upozorava Suić, koji smatra da je to dovoljno, ali o očekivanjima o odluci suca istrage nije želio govoriti, kao ni o tome zašto ne mogu odbiti uvid u spis.

Kaže da 'USKOK legalno ispituje svjedoke i protiv toga nemaju ništa, ali problem je što zapisnici, odnosno dijelovi navodnih iskaza ispitanih svjedoka cure u javnost, a istraga je tajna. Netko, dakle, uporno čini kazneno djelo', upozorava Suić.

Hoće li i kakve postupke poduzeti protiv tog nekog, nije želio reći. Kazao je samo da će javnost o svemu biti obaviještena na vrijeme. Rječit nije bio ni po pitanju mogućnosti da Sanader bude ispitan videolinkom u nastavku peripetija oko uvida u spis, kazavši samo da je 'to pitanje dogovora'.

Ispitivanje videolinkom mogla bi biti jedna od mogućnosti bude li USKOK inzistirao na tome da se Sanader mora baš pred njihovim istražiteljima očitovati o svojoj krivnji, smatra odvjetnica Višnja Drenški Lasan, ali kaže da za tim uopće nema potrebe jer se Sanader izjasnio o svojoj krivnji.

Sanader je, podsjetimo, uhićen 10. prosinca u Austriji i potom je u iduća dva dana bio ispitan pred sucem istrage u Salzburgu, gdje je rekao da se ne osjeća krivim za ono za što ga se tereti u Hrvatskoj. Riječ je o zloporabi položaja i ovlasti u slučaju nezakonitog poslovanja HEP-a i Diokija te udruživanja s ostalim osumnjičenima u izvlačenju novca iz ministarstava i državnih tvrtki preko marketinške agencije Fimi media.

SANADEROV SLUČAJ KAO PUTOKAZ?

Odvjetnica Drenški Lasan, jedna od podnositeljica zahtjeva Ustavnom sudu za ocjenom je li novi ZKP ustavan ili nije, podsjeća na Europsku konvenciju o temeljnim ljudskim pravima i slobodama koja u svojemu članku 6. govori o pravu okrivljenika na pošteno suđenje. Prema tom članku, svatko ima pravo na pošteno i nepristrano suđenje, mogućnost za pripremu obrane i mogućnost i pravo ispitivanja svjedoka optužbe te da se svjedoci obrane ispitaju pod istim uvjetima kao i svjedoci optužbe.

Također, Drenški Lasan ističe da je za procesnu valjanost radnje mjerodavno pravo zemlje u kojoj je ta radnja provedena, a u konkretnom je slučaju relevantno to što se Sanaderovo izjašnjavanje o krivnji dano u ekstradicijskom postupku po austrijskom pravu smatra valjanim za cijeli proces.

Na to je u podnesku upozorila i Sanaderova obrana, ali tužitelji smatraju da njegovo negiranje krivnje izrečeno u Austriji ne može biti smatrano izjašnjavanjem u smislu ZKP-a budući da je dano u ekstradicijskom postupku kao posve drugom procesu.

Što će reći sud, trebalo bi, dakle, biti poznato idući tjedan, a bit će to i putokaz za slične situacije. U međuvremenu Sanadera, osim ročišta o izručenju, čeka još jedno saslušanje, 3. veljače, pred austrijskim državnim odvjetništvom za borbu protiv korupcije. Naime, i austrijske su vlasti počele istragu protiv Sanadera zbog sumnje u pranje novca preko jedne tirolske banke.