ISTRAŽITELJI NA UDARU

Hoće li Austrija prekinuti istrage o Hypo banci?

02.09.2011 u 11:18

Bionic
Reading

Afera Hypo u austrijskom pravosuđu i politici pokušava se razjasniti već dvije godine te se čini da je svima pomalo dosta kopanja po najvećoj suvremenoj financijskoj aferi države. Istražno povjerenstvo koruškog parlamenta počinje se opisivati kao protuzakonito, dok je kriminalna istraga koju vodi CSI Hypo svu krivnju usmjerila prema bivšim bankarima, Wolfgangu Kultereru i Guentheru Striedingeru

Bankrot Hypo Alpe Adria grupe nesumnjivo je jedna od najvećih političkih trauma koja se dogodila u Austriji u proteklih desetak godina. Osim što je Austrijance spašavanje Hypo banke koštalo više od milijarde eura, afera je pokazala i nezdrav spoj biznisa i politike, s obzirom na to da se klagenfurtska banka razvijala pod patronatom pokojnog ultradesničara Joerga Haidera, dugogodišnjeg župana Koruške.

Stvar se još više zakomplicirala kada je Hypo banku preuzela Bayerische Landesbank (BLB), iza koje stoji bavarski CSU, pa je afera Hypo zapravo postala pokazatelj korupcije u nekim strankama desnice.

Političkom odgovornošću za kriminalno poslovanje Hypo banke trebalo je razjasniti istražno povjerenstvo koruškog pokrajinskog parlamenta, predvođeno zastupnikom Zelenih Rolfom Holubom.

Saslušani su brojni svjedoci, među njima i odbjegli hrvatski premijer Ivo Sanader, prošlo se kroz tisuće stranice dokumenata, a sada se čini da bi sve to moglo biti uzalud!

Sumnje u zakonitost rada koruškog istražnog povjerenstva

Naime, ustavni stručnjak Bernd-Christian Funk smatra da je zadatak istražnog povjerenstva 'nejasno definiran' te da se time dovodi u pitanje pravovaljanost Holuba i ekipe.

Nadalje, pokrajinski parlament ima pravo istraživati organe i službe pokrajinske vlade, ali ne i Hypo banke, smatra Funk koji zaključuje da je istražno povjerenstvo 'prekoračilo svoje ovlasti'. Funk je u izjavi za ORF zaključio da je potreban novi istražni zaključak, što podrazumijeva i započinjanje cijele istrage od nule, dakle ponovno dvije godine saslušanja i sličnog.

Predsjednik istražnog povjerenstva Rolf Holub ističe da drugi pravni stručnjaci tvrde da je sve učinjeno po zakonu.

'Ono što ja primjećujem jest da pokrajinski holding ometa svjedočenja članova svojih nadzornih odbora, pozivajući se na razna pravna mišljenja. Međusobno se natežemo s pravnim dopisima', izjavio je Holub, naglasivši da je njegov jedini cilj 'saznati cijelu istinu'. Konzervativni ÖVP tvrdi da želi isto, ali tvrde da Holub u svojem dosadašnjem radu nije otkrio ni jednu činjenicu od pravne važnosti.

Član povjerenstva i socijaldemokrat Herwig Seiser pita se pak kako to da se ustavni stručnjak Funk tek sada sjetio spomenuti da istragu smatra nelegalnom, s obzirom da je povjerenstvo izglasano u koruškom parlamentu još u prosincu 2009: 'Tko je gospodina Funka zamolio dvije godine kasnije za njegovu ekspertizu? U čijem je interesu ukidanje istrage u aferi Hypo?' Također, treba reći i da drugi pravni stručnjak, Dieter Pacheiner, smatra da nema nikakvih zakonskih prepreka nastavku istrage povjerenstva, koja se nastavlja najesen.

CSI Hypo sve svaljuje na leđa Kulterera i Striedingera

Guenther Stredinger

Kontroverze postoje i u vezi rada CSI Hypo, istražne skupine države, koja je zadužena za otkrivanje putova novca unutar Hypo banke, kao i definiranje krivične odgovornosti za malverzacije u poslovanju.

Njihovog nasljednika na čelu banke, Tila Berlina, istraga u Bavarskoj nakon dugo vremena njuškanja i službeno oslobodila je svake odgovornosti, što je CSI Hypo učinio još davno prije.

U komentaru objavljenom u dnevniku Der Standard konstatira se da je 'CSI Hypo Kulterera i Striedingera stilizirala u žrtvene jarce', napominjući da 'njihovi poslovi na Balkanu jesu bili između avanture i kriminala', ali da se 'nevjerojatna ekspanzija ove provincijske banke najviše dogodila' nakon 2006, kada su Hypo napustili i Kulterer i Striedinger.

U Muenchenu se pak vodi proces protiv ljudi iz BLB-a koje se sumnjiči da su debelo preplatili Hypo banku, koja je već prije imala problema s falsificiranjem bilanci. Bavarci su Hypo banku pak kupili od Tila Berlina, a ne Kulterera i Striedingera.

Novi šef Hypo banke želi kraj istraga

Kakofoniji se pridružio i Johannes Ditz, novi predsjednik uprave Hypo Alpe Adria grupe, koji je u intervjuu za Wiener Zeitung pozvao CSI Hypo da završi svoju istragu: 'Nadam se da će još ove godine biti napisan konačni izvještaj o stanju u Hypo banci prije ulaska BLB-a.'

U međuvremenu se zna dovoljno, smatra Ditz, za podizanje optužnica i cijela priča treba prijeći na sudove. 'Ne stoje iza svakog lošeg kredita kriminalne aktivnosti', upozorava Ditz koji se boji da će Hypo banku 'istraživanjem otjerati u poslovnu smrt'.

Činjenica jest da je prvih šest mjeseci ove godine Hypo banka poslovala u minusu, pa Ditz namjerava 'učiniti banku sigurnom od kriza', ali nije baš objasnio kako.

Ditz je optužio CSI Hypo za pretjerano trošenje novaca te pozvao da se brzo donese odluka o sudbini Hypo banke koju će beskonačne istrage uništiti.