DEBATA OBAMA - ROMNEY

Hoće li Amerika u novi rat?

24.09.2012 u 15:46

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama i republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney dali su preko vikenda odvojene TV intervjue u kojima su se 'sukobili' oko američke vanjske politike i stanja na Bliskome istoku, dajući naslutiti kako bi mogle izgledati njihove najavljene debate u nastavku izborne utrke za predsjednika SAD-a, piše u ponedjeljak britanski list The Guardian

Obama je branio svoja stajališta o Bliskom istoku i odbacio Romneyjeve kritike rekavši da, ako republikanski kandidat želi početi novi rat u regiji, neka to otvoreno kaže.

Romney je optužio Obamu da nije zauzeo oštriji stav prema svrgavanju sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i ustvrdio da je njegovo slabo vodstvo u regiji otvorilo vrata nemirima koji su doveli do ubojstva američkog veleposlanika Chrisa Stevensa i još trojice Amerikanaca u Libiji.

Romney je također napao Obamu što nije pružio dovoljno čvrstu potporu Izraelu, osobito u odnosu na Iran.

No, Obama je sve kritike odbacio. 'Ako guverner Romney predlaže da krenemo u još jedan rat, neka to otvoreno kaže', naglasio je Obama.

Sve različitosti u pogledima na američku vanjsku politiku došle su do izražaja u nedjelju navečer tijekom odvojenih intervjua s Obamom i Romneyjem u emisiji '60 Minutes Show' na televizijskoj mreži CBS. Njihovi televizijski nastupi dali su naslutiti kakva će stajališta zauzeti dvojica kandidata u predsjedničkim debatama, od kojih je prva najavljena za 3. listopada u Denveru.

Bliski istok nametnuo se kao sve važnija tema kampanje, uz velik broj birača koji su ljutiti zbog napada na američka veleposlanstva. Romney pokušava oslabiti Obamu na planu vanjske politike, gdje je aktualni predsjednik, prema anketama, u značajnoj prednosti pred Romneyjem.

U Americi ne postoji ozbiljnija potpora novome ratu, nakon onoga u Libiji gdje su Velika Britanija i Francuska odigrale vodeću ulogu, naravno uz američku logističku potporu.

Obama je vrlo oprezan te ne želi uvući SAD u rat u Siriji, a nije se suglasio ni s Izraelom kako je krajnje vrijeme da se odredi 'crvena linija' za iranski nuklearni program iza koje bi, ako se prijeđe, uslijedili vojni udari na Teheran.

Romney je kritizirao Obamu što se ovoga tjedna ne planira sastati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u Washingtonu ili u New Yorku, gdje će obojica sudjelovati na godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a. Po njegovim riječima, time je poslao poruku da se SAD udaljava od svojih prijatelja.

Obama je rekao kako neće dopustiti da donosi odluke pod bilo čijim pritiskom. 'Kada se radi o odlukama koje se tiču naše nacionalne sigurnosti, jedini pritisak koji želim osjećati je onaj što je dobro za američki narod', rekao je Obama.

Dodao je, ipak, kako osjeća 'obvezu biti u bliskim konzultacijama s Izraelcima o tim pitanjima jer ih ona teško pogađaju'.

Debata Obama - Romney