PRODAJA GRADSKIH NEKRETNINA

Hoće li 30 Brođana završiti na ulici?

30.06.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Brođanin Mesut Fidani i 30-ak njegovih susjeda danas će prosvjedovati pred zgradom Gradskog poglavarstva jer strahuju da će ostati bez krova nad glavom. Na taj su se korak odlučili nakon što su čuli da je najavljena prodaja gradskih nekretnina među kojima su i kuće u kojima oni već desetljećima žive. Iako nam je potvrdio da će se na sjednici Gradskog vijeća raspravljati o prodaji spomenutih nekretnina u vlasništvu grada, gradonačelnik Slavonskog Broda, Mirko Duspara tvrdi da nitko od stanara neće završiti na ulici

'Prije nepune dvije godine prošli smo kroz neviđenu torturu prilikom nepravedne i nepravične licitacije gradskih zemljišta koja su otišla na bubanj bez prethodnih konzultacija s nama stanarima koji ovdje živimo preko 40 godina. Ipak, proradila je pravna država i mi smo ostali u svojim kućama. Nama stanarima je pao kamen sa srca kada nam je obećano pravo prvokupa, a kao prvi korak, dobili smo ugovore o podstanarstvu', kaže Mesut Fidani

Gradonačelnik nudi zamjensku nekretninu

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara pak smatra da razloga za prosvjed nema jer nitko neće završiti na cesti.

'Točno je da Gradska uprava ima namjeru izvršiti prodaju nekretnina, ali nikako pritom obitelj Fidani ostaviti bez stambenog prostora. Grad Slavonski Brod u vlasništvu ima zamjensku nekretninu u koju bi, u slučaju prodaje predmetne nekretnine, smjestio obitelj Fidani', rekao je za tportal gradonačelnik Duspara. Dodao je da Grad Slavonski Brod ni u jednom trenutku nije imao namjeru obitelj Fidani ostaviti na ulici. Radi otkupa nekretnine u kojoj stanuju temeljem Ugovora o najmu stana koji je sklopljen s Gradom Slavonskim Brodom, obitelj Fidani se već putem svoje odvjetnice, obratila Gradu. Gradonačelnik se stoga nada da će se, kako kaže, nastali nesporazum razriješiti na obostranu korist.

Kuća na Trgu Josipa Godlara, u kojoj njegova obitelj živi od 1967, bila je zajedno sa zemljištem prodana za 8,5 milijuna kuna na dražbi gradske imovine koja je pokrenuta zbog naplate duga Novogradnji od 50 milijuna kuna. Fidani je tada doživio potpuni slom te je završio u bolnici. Nakon dvije godine mira, prošli je tjedan uslijedio novi šok za njega te za još nekoliko obitelji koje u svojstvu podstanara žive u kućama na gradskom zemljištu. Saznali su, naime, da će se na sjednici Gradskog vijeća zakazanoj za četvrtak na dnevnom redu ponovno naći prodaja nekretnina u vlasništvu grada.

'Stanare ponovo nitko nije konzultirao, što znači da nas opet žele izbaciti na ulicu. Ono što je očito jest da je budući kupac parcela zasigurno netko jak. Naime, sve su parcele spojene i cijena je sada dva milijuna eura, te je jasno da kupac može biti samo netko od jakih igrača' tvrdi Fidani.
Dodaje da u kući, koju zajedno s bratom želi otkupiti, trenutno živi devet članova njegove obitelji. Kako bi skupili novac za otkup kuće u kojoj su odrasli spremni su, kaže, prodati svu djedovinu koja se već 300 godina prenosi s koljena na koljeno. Alternativni smještaj nije ono što žele jer na adresi na kojoj žive već godinama imaju i obrt, te im kažu, ukoliko ostanu bez kuće nije ugroženo samo stambeno pitanje nego i čitava egzistencija.

'Preko 40 godina na adresi na kojoj stanujemo imamo i obrt izrade korneta od kojeg svi živimo. Uredno plaćamo porez i uredno živimo, no to se očito zbog tuđih interesa, nimalo ne cijeni. I brat i ja smo bili branitelji u Domovinskom ratu, iako polažemo nade u pravni i ljudski aspekt našeg zakonodavstva, bojim se da ćemo biti prisiljeni još jednom braniti svoje domove. U četvrtak ćemo prosvjedovati pred Gradskim poglavarstvom u vrijeme održavanja sjednice koja će možda nepovratno utjecati na živote naših obitelji koje će dobro situirani ljudi svojim odlukama istjerati na ulicu', kaže Fidani.

Dodaje da stanari sporne nekretnine u kojima desetljećima žive ne traže na poklon, već samo žele da se u skladu sa Zakonom Republike Hrvatske poštuje pravo prvokupa.