jedna od tri

Hoće li 2020. biti najtoplija godina od kada postoje mjerenja? Stručnjaci UN-a kažu da je u prosjeku za 1,2 stupnja više

02.12.2020 u 16:21

Bionic
Reading

Dio godine od siječnja do listopada bio je najtopliji u Europi od početka mjerenja, objavila je u srijedu UN-ova meteorološka agencija (WMO) i procijenila da bi globalno gledajući 2020. mogla biti druga najtoplija godina u povijesti mjerenja

Među ostalim dijelovima svijeta koji su registrirali značajne vrućine su jugozapad SAD-a, sjeverni i zapadni dijelovi Južne Amerike, dijelovi srednje Amerike i neke kineske regije, navodi se u preliminarnom izvješću agencije.

Prosječna globalna temperatura u 2020. na putu je da postane jedna od tri najviše u povijesti, kažu u WMO-u sa sjedištem u Ženevi.

Štoviše, stručnjaci procjenjuju da bi 2020. mogla biti druga najtoplija godina, iza 2016., od početka mjerenja 1850.

Prosjek za godinu u tijeku je oko 1,2 stupnja veći u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

Više od 80 posto svjetskih mora zabilježilo je barem jedan toplinski val u 2020., a na Arktiku je količina morskog leda između srpnja i listopada bila povijesno niska, piše u izvješću.

Koncentracija stakleničkih plinova u atmosferi bila je najveća u 2019., a u 2020. se dodatno povećala unatoč očekivanjima da bi mogla pasti zbog zatvaranja ekonomije uslijed pandemije covida-19.

Države su se Pariškim klimatskim sporazumom obvezale smanjiti zagrijavanje na 1,5 stupnjeva,. vrijednosti iznad koje nastupaju katastrofalne promjene klime, upozorili su stručnjaci.

WMO će cjelovite podatke objaviti u ožujku 2021.