SVE OVISI O PRESUDI

HNS u ožujku za šefa stranke opet bira Čačića?

03.02.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Gotovo sve stranke Kukuriku koalicije u prvoj polovici ove godine morat će, sukladno stranačkim statutima, održati unutarstranačke izbore. SDP je svoje najavio za kraj svibnja ili početak lipnja, negdje u to vrijeme najkasniji je rok i za izbore u HSU-u, dok će HNS, kako nam je potvrđeno iz stranke, novo vodstvo birati već sredinom ožujka

HNS-ov Statut je jasan - 90 dana od objave službenih rezultata parlamentarnih izbora mora se održati izborni sabor. To će se najvjerojatnije dogoditi sredinom ožujka, potvrdio nam je HNS-ov glasnogovornik i saborski zastupnik Igor Kolman. Stranka će na izbornom saboru birati novog predsjednika, dva potpredsjednika, Nadzorni odbor, Sud časti te Odbor za Statut. Predsjednici regionalnih organizacija, kazao je Kolman, bit će izabrani prije samog izbornog sabora, a dio njih će poslije najvjerojatnije ući u u Središnji odbor HNS-a.

Izbor za predsjednika stranke u HNS-u će vjerojatno kao i u SDP-u biti posve jasan i teško je da će se aktualnom šefu stranke Radimiru Čačiću suprotstaviti ozbiljniji protukandidat. On sam jučer je za tportal potvrdio da se misli kandidirati na unutarstranačkim izborima, i zasad mu na putu do pobjede ne stoji ništa.

No, kao i Vlada, gdje je Čačić na funkciji prvog potpredsjednika, i u stranci strepe zbog onog što bi se moglo dogoditi u drugoj polovici travnja. Tada bi Čačića mogla sustići zatvorska kazna zbog prometne nesreće u Mađarskoj, a o tome kakava će kazna biti ovisiti će i daljnja politička sudbina predsjednika HNS-a.

'Ako ne budem osuđen na bezuvjetnu kaznu, onda je jasno da se tu radi jedino o nehatu koji nisam mogao izbjeći i tada se, naravno, neću povlačiti', kazao je Čačić u svibnju prošle godine, potvrdivši time da se u slučaju uvjetne zatvorske kazne misli maknuti iz politike.

O mogućem scenariju u vrhu stranke, barem službeno, ne razmišljaju i uopće na žele odgovarati na pitanja 'što bi bilo kad bi bilo'.

Neslužbene špekulacije govorile su pak da bi u slučaju uvjetne kazne Čačića mogao zamijeniti i HNS-ov Dragan Kovačević, ali i šef središnjeg odbora HNS-a i aktualni ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak

'Ne bježim od odgovornosti trećeg čovjeka u stranici niti bježim od svih odgovornosti koje će doći potencijalnim ulaskom u Vladu. Ako sve krene loše na suđenju u Mađarskoj, ne sumnjam da će Ratko, kao i dosad, mene naučiti i pomoći da iskoristimo njegovo znanje. Računam da će mi Ratko pomoći u tom poslu i tada sam spreman preuzeti njegovu odgovornost u Vladi', kazao je prošle godine Vrdoljak, koji je očito spreman biti zamjena za Čačića

Što će odlučiti stranka vidjet će se tek nakon pravorijeka u Mađarskoj, no nije isključeno da vođenje stranke na sebe preuzme aktualna potpredsjednica HNS-a i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, koja je na čelu stranke već bila u nekoliko navrata.

Njoj je neovisno o Čačićevoj sudbini pak gotovo zasigurno zagarantirano mjesto potpredsjednice stranke, pogotovo kada se uzmu u obzir dobri rezultati na parlamentarnim izborima, ali i neloš prolazak na predsjedničkim izborima 2010.

Svoje mjesto u budućem vrhu stranke vjerojatno će tražiti i drugi HNS-ovi ministri, ali i potpredsjednik Sabora Milorad Batinić

Iako se o novom tajniku stranke neće odlučivati na izbornom saboru, ne može se sa sigurnošću reći da će novi mandat dobiti aktualni tajnik Srećko Ferenčak, koji iza sebe ima nepravomoćnu presudu u aferi Nanbudo, te koji se ovih dana, ne baš svojom krivicom, našao pod paljbom javnosti zbog namjere Čačića da ga kao ministar gospodarstva imenuje u nadzorni odbor JANAF-a.

Članstvo mu je, barem zasad, javno spremno progledati kroz prste, no ako je suditi prema mišljenju nekih bivših članova HNS-a, nisu svi u stranci oduševljeni aferama koje se lijepe na visoke stranačke dužnosnike poput Čačića, Ferenčaka, varaždinskog gradonačelnika Gorana Habuša, pa i dubrovačkog gradonačelnika Andru Vlahušića. Ipak zbog izborne pobjede stranka se na ovim izborima neće previše tresti, a što će biti dalje otkriti će tek sljedeći parlamentarni izbori.