REAKCIJE

HNS, SDP i Demokrati pozdravljaju Kuščevićevu ostavku

08.07.2019 u 21:15

Bionic
Reading

Nakon Kuščevićeve ostavke oglasili su se HNS, SDP i Demokrati. Sasvim očekivano pozdravljaju Kuščevićev potez

Nakon Kuščevićeve ostavke oglasio se HNS koji je na svojem predsjedništvu prije deset dana donio odluku da će predložiti smjenu ministra Kuščevića. U priopćenju za medije navode da pozdravljaju njegovu današnju ostavku, jer smatraju da svatko tko je koristio politički utjecaj radi vlastite koristi ne smije obnašati javnu dužnost.

'Za nas u HNS-u je to pitanje moralne i političke odgovornosti svakog političara, dok će pitanje eventualne kaznene odgovornosti utvrđivati nadležna tijela. O odnosima s HDZ-om u budućnosti i političkim prioritetima HNS-a u nadolazećem razdoblju, poput povećanja plaća za 68 tisuća zaposlenika u osnovnim i srednjim školama, nastavljamo razgovarati s koalicijskim partnerima, počevši od sutrašnjeg koalicijskog sastanka', naveo je HNS.

Oko Kuščevića se oglasio i Nikša Vukas, glavni tajnik SDP-a.

'U cijeloj priči vezanoj za afere Lovre Kuščevića, koje i svi mi koji smo pozorno pratili ne možemo izbrojati, važnu ulogu su odigrali mediji koji rade svoj posao i ukazuju na ovakve anomalije na dužnosničkim pozicijama. Nažalost, vidimo da i u slučaju Lovre Kuščevića, kao i prethodnih ministara s aferama, izostaju reakcije institucija. Potrebna je reforma sustava, jer micanje jedne osobe ne rješava problem. Nedostatak pravne sigurnosti stvara nepovjerenje u sustav, a to je jedan od razloga zbog kojih ljudi iseljavaju iz Hrvatske. SDP će dati svoj doprinos borbi protiv korupcije kroz niz antikorupcijskih mjera koje ćemo uskoro predstaviti javnosti. Borba protiv sveprisutne korupcije nam je prioritet', naveo je Vukas.

Svoje viđenje Kuščevićeve ostavke iznio je i Mirando Mrsić, predsjednik Demokrata.

'Kada bi Kuščević bio jedini!? Ostavku trebaju dati i Žalac, Pavić, Tolušić, Goran Marić. Ova nekretninska vlada treba otići. Vrijeme je da Plenković podnese ostavku i da najnesposobnija vlada u povijesti Hrvatske nestane. Dosta je bilo! Izbori su jedina opcija za Hrvatsku! Odlazite i prestanite mučiti Hrvatsku!', smatra Mrsić.