PREGOVORI O KOALICIJI

Plenković na Predsjedništvu HDZ-a: Sve sam dogovorio, sve će biti dobro

08.06.2017 u 15:25

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u četvrtak navečer, uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a, kako je sve dogovoreno vezano za potporu Vladi, o čemu će izvijestiti nakon sjednice, a na upite novinara kako će to s HNS-om funkcionirati, kratko je poručio da će 'sve biti dobro' . 'Nešto ću vam reći danas, a nešto sutra. Je li tako pošteno?', upitao je Plenković i odbio reći što je dogovoreno na maratonskom sastanku u Vladi. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković prethodno je potvrdio da će HNS dobiti dva ministarstva

Sjednica je u Središnjici HDZ-a počela sa zakašnjenjem iza 20.30 sati, jer se čekao dolazak Plenkovića iz Banskih dvora, gdje su se od jutra na sastancima s premijerom izmjenjivali ministri, saborski zastupnici, potencijalni ministri i državni tajnici. Među njima su bili ministar rada Tomislav Ćorić za kojega se spekulira da bi, uz ministra graditeljstva Lovru Kuščevića, mogao biti 'pretumban' u okviru predstojeće rekonstrukcije Vlade. Izgledno je da će ministar pravosuđa biti HDZ-ov saborski zastupnik Dražen Bošnjaković.

Gordan Jandroković, doduše, izbjegao se izjasniti o Bošnjakoviću kao potencijalnom ministru, ali je zato potvrdio da će HNS dobiti dva ministarstva. Po dolasku na sjednicu Predsjedništva HDZ-a, upitan jesu li na kraju ostala dva ministarstva, Jandroković je rekao da je to dogovor.

Predsjedništvo HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Na izlasku iz Banskih dvora oko 19 sati, zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek izjavio je da manjinci i dalje podržavaju Vladu. Dodao je da je vrlo moguće da će u Saboru u petak biti predstavljeni novi ministri. Na sastancima u Vladi bili su i Darinko Kosor (HSLS), Branko Hrg (HDS) te Silvano Hrelja (HSU), koji je najavio da da će o davanju podrške Vladi odlučiti članovi središnjih tijela HSU-a, koje će večeras kontaktirati putem e-maila.

Oko 17 sati, HDZ-ov ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić izašao je iz zgrade Vlade i ignorirao novinarska pitanja. U Banskim dvorima zadržao se oko 8 sati, a zgradu je napustio, kako je to primijetio reporter televizije N1 Hrvoje Krešić, izgledajući prilično pokislo.   

Kako se neslužbeno može doznati u HNS-u 'izgleda da neće biti ništa od pravosuđa'. Uz to ministarstvo, Štromar je jučer najavio da će stranka dobiti resore obrazovanja i graditeljstva, uz poziciju potpredsjednika Vlade, a zasad izgleda da će to i dobiti. 

Kako tportal doznaje, pomoć HNS-ovom Štromaru i Matiji Posavcu koji vode pregovore za HNS osobno su u Vladu došli dati i HNS-ov predsjednik u ostavci Ivan Vrdoljak i glavni tajnik HNS-a Srećko Ferenčak. Iako nisu viđeni od strane novinara, doznajemo da su u Banske dvore navodno ušli na stražnja vrata. 

'Nema ustupaka', poručio je prilikom izlaska sa sastanka iz Banskih dvora, nakon prve runde pregovora HNS-ov Predrag Štromar.

Razgovore, dodao je, još nisu završili, a slijedeća runda možda već bude za par sati. O ministarskim mjestima još ništa nije odlučeno. 

'Sve naše vrijednosti koje gaji HNS unosimo u ovu Vladu. Pregovore ćemo završiti, ako će oni biti na taj način da te vrijednosti možemo prenijeti na cijelo hrvatsko društvo', rekao je on.

  • +3
Predrag Štromar nakon runde pregovora u Banskim dvorima Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Novinari su ga podsjetili kako još ni jedan koalicijski partner nije uspio promijeniti HDZ te ga pitali zašto misli da to oni mogu.

'Vidjeli ste, pratili zadnjih nekoliko dana koliko smo razgovarali u HNS-u. Sigurno smo vagali jedno, drugo i treće. Stavili smo interes države prije stranke. Jednostavno vjerujemo, nemamo alternativu. Ne idemo spasiti svoju kožu. Ako uspijemo poboljšati Hrvatsku, to će dići HNS', odgovorio je Štromar novinarima.

Upitan koja će ministarstva dobiti, rekao je da će se sve znati za par sati. Na pitanje o kurikularnoj reformi odgovorio je: 'Vodit ćemo obrazovnu reformu. Kroz ministarstva i s ministrom'.