NOVI VJETROVI

HNS-ov Blažeković ishvalio Plenkovićev 'presedan u Hrvatskoj'

17.10.2016 u 20:57

Bionic
Reading

Voditelj političke akademije Hrvatske narodne stranke (HNS) Boris Blažeković izjavio je u ponedjeljak da je ta stranka počela pripreme za lokalne izbore koji će se održati u proljeće sljedeće godine te da želi ostvariti što je moguće bolje rezultate u velikim gradovima u kojima će, kako je rekao, istaknuti 'jake kandidate'

'Mi pretendiramo ostvariti dobre rezultate u većim gradovima: Zagrebu, Splitu, Dubrovniku, Rijeci i Osijeku, i u tomu smo vrlo ambiciozni te ćemo istaknuti jake kandidate u tim gradovima', rekao je Boris Blažeković u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Splitu.

Nije navodio imena kandidata, ali je ponovio kako je odlučeno da će Anka Mrak-Taritaš biti HNS-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba.

'Vjerujemo da ona svojom karizmom, političkim i stručnim iskustvom i dugogodišnjim radom u gradskoj upravi ima šansi jer zna kako Zagreb, koji čini više od polovice gospodarskoga, kulturnoga i intelektualnog potencijala Hrvatske, povesti u kvalitetnijem smjeru', istaknuo je Blažeković.

Iako HNS i vladajući imaju svjetonazorskih razlika, HNS će podupirati svaku inicijativu aktualne vlasti za koju misli da je u interesu Hrvatske, rekao je.

Plenkovićev presedan

Po Blažekovićevim riječima, mandatar Andrej Plenković napravio je 'presedan u Hrvatskoj' tako što je u Saboru prihvatio amandmane oporbe. 'To je bilo nešto što do sada nismo vidjeli jer se uvijek dočekalo 'na nož' i nikad se ništa nije prihvatilo što je predložila suprotna strana', istaknuo je.

Po njegovu mišljenju, takav Plenkovićev postupak govori da bi 'mogli zapuhati novi vjetrovi u Saboru i u političkom diskursu cijele države' jer se na taj način otvaraju mogućnosti za 'puno kvalitetniju raspravu, odluke i komunikaciju političara'.

Na pitanje bi li stranke ljevice trebale pokazati dobru volju i uvažiti mišljenja suprotne strane, kao što je to učinio Plenković, Blažaković je odgovorio potvrdno. 'Da, sada se otvaraju mogućnosti da se na puno kvalitetniji način razgovara u svim političkim situacijama', dodao je.

Govoreći o odnosima stranaka bivše Narodne koalicije, Blažeković je istaknuo da je koalicija sastavljena da pobijedi na parlamentarnim izborima i u tom sastavu vodi državu.

'Od onog dana kad smo izgubili izbore Narodna koalicija više ne postoji i svaka stranka ima potpunu autonomiju, svoj program, ideje i način političke borbe', rekao je, dodajući kako to ne znači da se HNS posvadio sa strankama bivše Narodne koalicije.

'Mi imamo prijatelje i komunikaciju na stranačkoj i osobnoj razini, ali - da ćemo slijepo slušati njihove ideje i oni slijepo naše - to sigurno nije tako', poručio je Blažeković.

Održivi turizam u Splitu

Predsjednik splitske podružnice HNS-a i dogradonačelnik Splita Goran Kovačević govorio je o upravljanju gradom na načelima održivog turizma te o tome kako odgovoriti na turistički bum s obzirom na okoliš i aspekt tolerancije. Istaknuo je kako je jedna od najvažnijih stvari pronaći model upravljanja turističkim bumom jer je Split destinacija u koju dolaze turisti iz 120 zemalja svijeta.

Bez dostizanja visokog stupnja tolerancije, nema kvalitetnoga turističkog razvoja. Mi smo sretni i zadovoljni što je u razdoblju našeg mandata taj stupanj tolerancije podignut na jedan viši standard, ali treba sagledati da turistički razvoj Splita pomiče te standarde i traži još odgovora na ta pitanja. To je naš zadatak za iduće razdoblje jer bez tolerancije nema razvoja turizma, istaknuo je Kovačević.