ZaDOVOLJNI ODGODOM

HNS o porezu na nekretnine: S partnerima razgovaramo, a ne komuniciramo preko medija

09.08.2017 u 11:41

Bionic
Reading

Iz HNS-a su u srijedu pozdravili najavu premijera Andreja Plenkovića o odgodi uvođenja poreza na nekretnine, navodeći kako su se s partnerima u Vladi usuglasili da država i jedinice lokalne samouprave, kao ni građani u ovom trenutku nisu spremni za uvođenje tog poreza

 'HNS smatra da će uvođenje poreza na nekretnine biti moguće tek u trenutku kada svi preduvjeti budu zadovoljeni i posloženi i kada država za to bude spremna na svim razinama, uključujući i sve jedinice lokalne samouprave. U ovom trenutku odgoda je svakako najmudrije i najbolje rješenje', priopćili su iz te stranke.

 I u ovom slučaju, ističu, pokazalo se da jedino argumentirana i zrela rasprava među partnerima može iznjedriti kvalitetna i mudra rješenja.

 Poručuju i kako HNS sa svojim partnerima ne komunicira putem medija, nego s njima razgovara, a 'upravo to znači izlazak iz ideoloških rovova i stavljanje sadržaja u prvi plan'.

 Napominju kako se njihov stav o porezu na nekretnine nije mijenjao, jer kao liberali generalno teže manjim porezima te jeftinijoj i efikasnijoj javnoj upravi. Tako su, dodaju, i kao partner u Vladi Kukuriku koalicije načelno podržali napor Ministarstva financija da se slijedi najbolja europska praksa u oporezivanju nekretnina, a glavno protivljenje temeljilo se na recesiji.

 'Bilo kakav namet u vremenu općeg pada standarda građana HNS-u je bio i ostao apsolutno neprihvatljiv. U ovom trenutku prevladava stav da nisu zadovoljeni svi preduvjeti za ovakav korak', zaključuju iz HNS-a u priopćenju.

 Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak za HRT da hrvatska javnost nije dovoljno dobro upoznata sa svim aspektima najavljenog poreza na nekretnine, pa u Vladi prevladava stav da, nakon dodatne analize i rasprave, odluče 'je li najmudrije rješenje da se predloži odgoda primjene toga poreza za jedno dogledno vrijeme'.