INZISTIRANJE NA REFERENDUMU

HNS napao pakt Bandić-Milinović

28.07.2010 u 11:31

Bionic
Reading

Zagrebačka organizacija HNS-a zatražila je na današnjoj konferenciji za novinare od Skupštine Grada Zagreba da na rujanskoj sjednici donese odluku o raspisivanju referenduma za povjerenje gradonačelniku Milanu Bandiću. Ako Skupština to ne učini, HNS-ovci su najavili da će izići na teren i početi prikupljati potpise građana tako se on ipak održi

HNS-ovci navode da Bandić mora otići zbog tri razloga: uspostavljeni potrošeni model upravljanja gradom u kojem ne funkcioniraju odnosi između gradonačelnika ZG Holdinga i Gradske skupštine; zbog nepoštivanja odluka Skupštine i zbog same činjenice da građani nisu zadovoljni načinom na koji se upravlja gradskom imovinom kao ni uslugama koje dobivaju.

'Referendum za povjerenje gradonačelniku nije sukob s osobom, već je želja za boljim upravljanjem gradom. Sve ankete pokazuju da su građani nezadovoljni radom gradonačelnika i zbog toga smo izišli s ovom inicijativom', kazao je Dragan Kovačević.

Bandiću se, uz navedene grijehe, na dušu stavlja i otezanje potpisivanje ugovora s nekim gradskim tvrtkama, a da nisu pronađena alternativna rješenja, smatra se da je procjenjivanjem javnog interesa u Varšavskoj bila njegova unilateralna odluka. Posljednji u nizu grijeha jučerašnje je davanje podrške ministru zdravstva Darku Milinoviću za spajanje zagrebačkih bolnica, što je, drže HNS-ovci, suprotno zaključcima Skupštine.

HNS-ovci su istaknuli da su spremni i na referendum po starim pravilima, što bi značilo, da bi na nj u tom slučaju moralo izići 50 posto od ukupnog upisanog broja birača u Zagrebu, ali dodaju da je to nelogično, jer se ne može gradonačelnik birati po jednim, a smjenjivati po drugim pravilima.

Naime, pri izboru gradonačelnika nije definirano koliko ljudi treba izići na izbore, a za pobjedu je dovoljan jedan glas više.

'Za nedoumice oko referenduma zaslužan je HDZ koji rasteže s izmjenama zakona, ali očito je da njima odgovara ovakva pozicija, jer bi se u tom slučaju mogli pokrenuti referendumi za povjerenje njihovih gradonačelnika. Nije isključeno i da je Bandić s HDZ-om postigao pakt oko referenduma pa je zbog toga i dao potporu Milinoviću', istaknula je Morana Paliković Gruden.

HNS-u kažu i da još nisu razgovarali s drugim strankama, ali imaju dojam da većina stranaka zastupljenih u Gradskoj skupštini podržava referendum.